Napad na sinagogu Foto:Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

U napadu koji se danas dogodio u Jerusalimu poginulo je sedam osoba, a 10 je ranjeno, preneo Jerusalim post. Ranije je isti list javio da je poginulo osam osoba, ali je kasnije smanjio broj poginulih na sedam. Na ovaj stravičan događaj stižu reakcija iz celog sveta.

SAD osudile napad

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel saopštio je danas da SAD osuđuju „očigledan teroristički napad“ na sinagogu u Jerusalimu u kojem je ubijeno sedam osoba.

„Ovo je apsolutno užasno. Naše misli, molitve i saučešće upućuju na one koji su ubijeni u ovom gnusnom činu nasilja. Najoštrije osuđujemo ovaj očigledni teroristički napad. Naša posvećenost bezbednosti Izraela ostaje čvrsta“, rekao je Patel na konferenciji za novinare.

Napad na sinagogu Foto:Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Patel je rekao novinarima da je administracija SAD u kontaktu sa svojim izraelskim kolegama, i da ne očekuje promene u poseti državnog sekretara Antonija Blinkena Izraelu sledeće nedelje.

Portparol Hamasa Hazem Kasem u Gazi rekao je da je napad „osveta i prirodan odgovor“ zbog ubistva devet Palestinaca u Dženinu, preneo je AP.

London: „Stojimo uz naše izraelske prijatelje“

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli osudio je današnji napad na sinagogu na periferiji Jerusalima, u kojem je poginulo najmanje sedam ljudi, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

„Napadati vernike u sinagogi na Dan sećanja na holokaust i tokom Šabata je užasno. Stojimo uz naše izraelske prijatelje“, naveo je on u izjavi na Tviteru.

Gutereš duboko zabrinut eskalacijom nasilja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je „duboko zabrinut“ trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao je danas na „najveću uzdržanost“, naveo je portparol UN Stefan Dižarik u saopštenju.

On je rekao da Gutereš oštro osuđuje današnji napad u kojem je ubijeno najmanje sedam ljudi i ranjeno 10 osoba, u sinagogi na periferiji Jerusalima, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO: Pucnjava na Tajlandu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare