Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa za dogadaje 6. januara, odlučio je da uputi obavezujući poziv bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu da svedoči o napadu na Kapitol 2021. godine.

Odbor je jednoglasno izglasao da se bivši predsednik primora da se pojavi pred njim, preneo je AP.

„Moramo da tražimo svedočenje pod zakletvom centralnog igrača 6. januara“, izjavila je potpredsednica komiteta Liz Čejni.

Ona je navela da postoji obaveza da se traže odgovori direktno od čoveka koji je sve to pokrenuo.

Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

„I svaki Amerikanac ima pravo na te odgovore“, istakla je Čejni.

Sud odbio Trampov zahtev da arbitar pregleda dokumente

Vrhovni sud SAD danas je odbio zahtev bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da nezavisni arbitar pregleda više od 100 poverljivih dokumenata, koje je FBI zaplenio u njegovom domu na Floridi.

Sudije su odbile Trampov hitni zahtev od 4. oktobra, u kome je tražio da ukinu odluku federalnog apelacionog suda koja je sprečila arbitra da pregleda više od 100 dokumenata označenih kao poverljivi, koji su bili među otprilike 11.000 dokumenata zaplenjenih u njegovom imanju Mar-a-Lagu u Palm Biču 8. avgusta, preneo je Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Nijedan od devet sudija nije izneo javno neslaganje u vezi sa ovom odlukom, koja je usledila dva dana nakon što ih je Ministarstvo pravde SAD pozvalo da odbiju Trampov zahtev i da tajne dokumente drže van ruku arbitra.

Federalni zvaničnici dobili su sudski nalog za pretres Trampove rezidencije nakon sumnje da on nije vratio sve poverljive dokumente koji su bili u njegovom posedu nakon završetka predsedničkog mandata.

donald tramp kombo
profimedia/EPA

Istražitelji su tražili dokaze o potencijalnim krivičnim delima vezanim za nezakonito zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani i ometanje federalne istrage.

Tramp je negirao da je počinio krivično delo i nazvao istragu politički motivisanom.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar