Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB/Shutterstock/EPA-EFE/STR

Samo dva dana nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine, cene pšenica i kukuruza počele su da skaču, pokazuju podaci sa Čikaške berze.

Cena pšenice je porasla za 5,7 odsto, na 8,77, za tri četvrtine bušela (26,49 litara). Cene kukuruza jutros su porasle za 2,6 odsto, na 6,98 dolara, za četvrtinu bušela (8,75 litara), a soje za 0,6 odsto, na 14,09 dolara, za četvrtinu bušela.

„Ovo podražava rast cena pšenice i kukuruza. Cene su porasle, a da li će i dalje rasti zavisiće od razvoja situacije“, rekao je jedan trgovac sa sedištem u Singapuru.

Evidentno poskupljenje nije jedino od čega svet strahuje. Ovaj potez Rusije doveo je u pitanje i isporuku stotina hiljada tona pšenice Africi i Bliskom istoku. Doveden je u pitanje i izvoz ukrajinskog kukuruza u Evropu. Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina saopštile su da rade na obnavljanju sporazuma o izvozu žitarica, kojim je inače planirano da danas iz ukrajinskih luka krene 16 brodova.

Foto:EPA-EFE/STR

Rusija tvrdi da se povukla zbog napada na Krim

Inače, ovaj sporazum je postignut uz posredovanje UN-a i deo je dogovora zvaničnika Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a u Zajedničkom koordinacijskom centru o kretanju brodova sa žitaricama kroz Crno more i njihovu proveru.

Od jula je omogućio izvoz više od 9.5 miliona tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje.

Pročitajte još:

Moskva ga je u subotu suspendovala zbog, kako tvrdi, velikog napada ukrajinskih bespilotnih letelica na rusku flotu na Krimu. Krim je do 2014. godine i ruske aneksije bio u sastavu Ukrajine.

Kijev sa druge strane odgovara da Rusija traži izgovor za izlazak iz sporazuma, a Vašington da koristi hranu kao oružje.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar