Redžep Tajip Erdogan Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska nastaviti da se angažuje u vezi sa sporazumom o izvozu žita iz Ukrajine preko crnomorskih luka, uprkos kolebljivosti Rusije povodom tog dogovora.

Erdogan je rekao da će Turska odlučno nastaviti aktivnosti u vezi sa tim sporazumom da bi se postigla humanitarna svrha, iako Rusija pokazuje kolebljivost jer nema iste koristi od toga dogovora.

Turska ulaže napore da žito iz Ukrajine dobiju zemlje u kojima je pretnja od gladi evidentna, istakao je Erdogan, navodeći da je od početka primene sporazuma o žitu od 1. avgusta izvezeno iz Ukrajine 9,3 miliona tone poljoprivrednih proizvoda, što je uticalo na smanjenje svetske krize u snabdevanju hranom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nadležni timovi Turske i UN ponovo su danas otpočeli inspekciju brodova u okviru sporazuma o transportu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru, nakon što je Rusija suspendovala svoje učešće u tom dogovoru tokom vikenda.

Rusija je saopštila da obustavlja učešće u sprovođenju sporazuma o žitu, postignutog u julu ove godine sa Ukrajinom, uz posredovanje UN i Turske, na neodređeno vreme, jer ne može da garantuje sigurnost civilnim brodovima posle napada na rusku crnomorsku flotu u Sevastopolju.

BONUS VIDEO Setva žita je počela, poljoprivrednici očajni: Nema se za semensku pšenicu i đubrivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar