Foto: Boris Pejović/Epa Efe, Shutterstock

Nakon što je u aprilu izgubio na predsedničkim izborima i tako prestao da obavlja jednu od najvažnijih funkcija u Crnoj Gori, čini se da se obruč oko Mila Đukanovića steže. Prema informacijama podgoričkih Vijesti, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) te zemlje zatražilo je pomoć Interpola u praćenju tokova novca Đukanovića i njegovog sina Blaža, a sve zbog podataka koji su otkriveni u "Pandora papirima" u oktobru 2021. godine. Šta se zapravo krije u dokumentima koje su Đukanovići pokušali da sakriju?

Kako su otkrile Vijesti, SDT pored Interpola traži i pomoć pravosudnim organima Velike Britanije i Švajcarske – zemalja u kojima Đukanovići imaju tajne račune i imovinu.

Sam predmet protiv Đukanovića formiran je još 2021. godine, ali tada je na čelu SDT-a bio Milivoje Katnić, koji, prema rečima analitičara iz Crne Gore nikada nije reagovao na optužbe i dokaze protiv porodice Đukanović, iako ih je bilo pregršt.

Vladimir Novović Foto: R.R./ATAImages

Sve se promenilo kada je funkciju glavnog specijalnog državnog tužioca preuzeo Vladimir Novović, pa će sada u slučaju Đukanović sprovesti brojne radnje. A sve je poteklo iz velikog istraživanja koje je nazvano „Pandora papiri“, a koje je sproveo Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i tim od 150 medijskih kuća.

U Crnoj Gori, u istraživanju je učestvovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), čiji su direktori tada za naš portal objasnili do kakvih dokaza protiv Đukanovića su došli.

Skrivena imovina u pet zemalja

Istraživački centar MANS je kroz globalnu istragu o ofšor kompanijama pod nazivom „Pandorini papiri“ otkrio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara. Sin bivšeg predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Vanja Ćalović Marković Foto: Vijesti/Savo Prelević

Ovaj vid trast fondova kakve su osnivali Đukanovići ne postoji u crnogorskom zakonodavstvu, dok na ofršor destinacijama služi za skrivanje pravih vlasnika imovine. Osnivač trasta prenosi vlasništvo nad imovinom na drugo lice ili kompaniju koja postaje zvanični vlasnik, iako njom samo upravlja. U ugovoru o trastu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se ni jednoj instituciji, ne precizira se ko ima stvarnu korist od korišćenja ili prodaje te imovine.

Kako je tada za Nova.rs rekla izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković, istraga nije bila usmerena samo na Đukanoviće, već na političare širom sveta.

„Đukanoviću je sada prilično teško što mu se ime pominje u gotovo svim svetskim medijima. Ipak je on jedan od 20 najvećih aktera ove afere. Nije uspeo da sve zadrži u granicama Crne Gore, pa da njegove tajne službe zataškaju sve, kao po običaju“, kazala je Ćalović Marković.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; Ozan KOSE / AFP / Profimedia; Shutterstock

Iz kabineta tadašnjeg predsednika Crne Gore saopštili su da je Đukanović 2012, kad nije obavljao državne poslove, osnovao “Viktoria trast”, koji, kako tvrde, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija i nije otvorio nijedan bankarski račun, jer nikad nije aktiviran.

Ćalović Marković je i saslušana u okviru istrage SDT-a, a nama je 2021. godine rekla da postoje dokumenti koji jasno dokazuju da su Đukanovićeve tvrdnje da je trast fond na njegovo ime postojao samo na papiru – neistinite.

„Milo Đukanović tvrdi da je vlasništvo nad kompanijom preneo na sina. Međutim, podaci su pokazali da je i 2014. godine bio vlasnik, tako da su njegove izjave apsolutno netačne. U firmama iz Velike Britanije i Švajcarske koje su sarađivale sa Đukanovićima postoje osobe koje se zovu „enejbleri“ koje omogućavaju klijentima da zataškaju svoje transakcije. Oni su prepoznali samo Blaža Đukanovića kao politički interesantno lice, ali ne i Mila. To pokazuje da ni strane zemlje nisu bile dovoljno pripremljene. Kompanije same navode da ne rade sa bilo kim, već samo sa izuzetno bogatim porodicama“, objasnila je Ćalović Marković.

POGLEDAJTE JOŠ:

Treća kompanija koju je predsednikov sin Blažo Đukanović osnovao u Crnoj Gori fokusirana je na polje energetike, ali, kako ističe Ćalović Marković, nikada nije podnela finansijski izveštaj.

„Kompanija Blaža Đukanovića nikada nije predala finansijski izveštaj. Zašto je on krišom osnovao treću firmu? Na naša pitanja nikada nije želeo da odgovori. Ovo je velika prilika za novu crnogorsku vladu da se dokaže, ako ume. Otkrivanjem ovih podataka sužava se krug korumpiranih javnih funkcionera. Ukoliko sada nešto nije otkriveno, doći će sledeći papiri, koji će razotkriti sve koji su preostali“, objasnila je ona tada.

BONUS VIDEO Imanje porodice Đukanović u opštini Nikšić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar