Teroristička grupa Hezbolah najčešće preti Izraelu da će ući u rat i da će izbiti haos na celom Bliskom istoku, a tome u prilog idu i tenzije duž granice Izraela sa Libanom koje svakodnevno rastu. U utorak je raketa iz Libana sletela na sever Izraela. Ukoliko lideri Hezbolaha odluče da pojačaju uveliko prisutnu eksalaciju, moglo bi doći do krvavog i teškog sukoba na dva fronta za Izrael, što bi onda možda uvelo i zemlje poput Sirije, Irana i Sjedinjenih Američkih Država u sukob. Šta je libanska militantna organizacija Hezbolah?

Nakon razmene vatre sa Izraelom, Hezbolah je poslao pretnju celom svetu.

Teroristička grupa je upozorila da je „hiljadu puta jača“ nego pre, dok su Sjedinjene Američke Države upozorile Iran, koji podržava Hezbolah i Hamas, da se ne meša u krizu.

Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Amerika je rasporedila dva nosača aviona kako bi sprečio bilo kojeg državnog ili nedržavnog aktera da eskalira sukob.

Za razliku od Hamasa i Islamskog džihada, Hezbolah se ne nalazi u Palestini, već u Libanu.

Šta je Hezbolah?

S obzirom da je direktno vezana za Iran, ova grupa ima duboke veza sa drugim grupama koje su povezane sa Iranom kao što su Hamas i Islamski džihad. Nakon što se dogodio napad u subotu ujutru 7. oktobra, Hezbolah je objavio da je u „direktnom kontaktu s vođstvom palestinskog otpora“.

Foto: EPA-EFE/STR

Hezbolah ima različit status kod različih sila – neke države su je u celosti proglasile terorističkom organizacijom, pojedine samo njeno vojno krilo, a ima i zemalja poput Rusije i Kine koje održavaju kontakt sa njom. EU je proglasila vojno krilo Hezbolaha terorističkom organizacijom, dok je Nemačka u aprilu ove godine to učinila u potpunosti. Prošle godine je to učinila i Velika Britanija, a nešto ranije, 2016. godine i Arapska liga.

Grupa predstavlja šiitsku libansku proiransku paravojnu organizaciju, koja je nastala 1982. godine, kao odgovor na ulazak Izraela u južni Liban. Nakon 18 godina, Hezbolahovo vojno krilo (Islamski otpor Libana) je, nakon mnogih gubitaka nanetih Izraelcima, 2000. godine prisililo Izrael na povlačenje.

Foto: EPA-EFE/NABIL MOUNZER

Pokret je izrastao u organizaciju koja danas ima širok spektar delatnosti, uključujući i radio, televiziju, novine, škole, bolnice, socijalne ustanove, a neki članovi su i u sastavu libanske vlade.

Hezbolah je optužen za velike i krvave akte nasilja u Libanu, a stručnjaci za terorizam ga vide kao pionira samoubilačkih napada.

Odnosi između Hezbolaha i palestinske frakcije Hamas nisu uvek bili dobri. Hamas je izdanak pokreta sunitskog Muslimanskog bratstva, dok je Hezbolahovo ideološko izvorište iranska revolucija.

Foto: EPA-EFE/STR

Dve grupe su se posvađale oko Sirije tokom građanskog rata, kada je Hamas odbio da podrži vladu Bašara el Asada. Ali predstavnici obe grupe redovno se konsultuju. Svi su posvećeni uništenju Izraela i protive se bilo kakvoj normalizaciji veza arapskih ili muslimanskih država.

Koliko je moćan Hezbolah?

Glavni finansijer Hezbolaha je Iran, a određena pomoć stiže i od Sirije. Vojna taktika se uglavnom zasniva na raketiranju Izraela. U napadima se isključuje upotreba bombaša samoubica, a takođe, bar načelno, ne napadaju se civili.

Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

„Hezbolah ima 20.000 boraca, od kojih su mnogi visoko obučeni i dobro naoružani. Ipak, kako piše Gardijan, vojska bi mogla brzo da se uveća, pozivanjem još 30.000 rezervista, iako su u pitanju slabije obučeni članovi“, rekao je analitičar specijalizovan za Hezbolah – Naved Ahmed.

Mnogi komandanti Hezbolaha stekli su iskustvo u bitkama u Siriji, gde je organizacija postavljena ne bi li ojačala režim predsednika zemlje Bašara Al-Asada.

Bašar al Asad
Bašar al Asad Foto: EPA-EFE/SANA

Stručnjaci kažu da je Hezbolahovo uporište u južnom Libanu ojačano sistemom bunkera, tunela i podzemnih skladišta.

Ono što je najvažnije, Hezbolah ima ogromne zalihe raketa dugog dometa, koje bi mogle da pogode mete skoro bilo gde u Izraelu, unište osnovnu infrastrukturu, kao i naseljena mesta.

Pročitajte još...

„Oni imaju zalihe projektila, mnogo artiljerijskih granata, dronove dugog dometa. To je veoma vešta i napredna vojna organizacija“, rekao je Ahmed.

Nedavni izraelski vazdušni napadi u Siriji verovatno su imali za cilj da zaustave dalje snabdevanje Hezbolaha iz Irana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar