Davor Vidović, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasne - spasilačke jedinice, koji se nalazi sa ekipom naših vatrogasaca u centralnom delu Grčke, govorio je za N1 o akcijama naše jedinice, navodeći da su juče, s grčkim kolegama, uspeli da odbrane jedno stambeno naselje.

Podsetimo, u tom mestu su juče naređene evakuacije, kod mesta Nea Angialos, blizu Volosa, jer su požari izazvali eksploziju skladišta municije.

„Ne bojte se, živi smo zdravi smo, borimo se“, rekao je on za N1, javljajući se iz Volosa.

Foto: Tatiana Bolari/Eurokinissi via AP

Kako je naveo, naše ekipe su juče pomagale oko gašenja šumskih požara u rejonu Volosa.

„Gde god ima požara, prvo rade letelice, avioni i helikopteri. One se maksimalno iskoriste pa tek nakon toga, kada se sve primiri, gase se požari na rubovima“, objašnjava.

Kako dodaje, juče su nakon velike akcije u ruralnim oblastima prišli bliže obali i naseljenim mestima… „Zato što je požar prišao i počeo da ugrožava stambena naselja. Potrebna je velika snaga za odreagovati na tim mestima, ali smo zajedno sa grčkim kolegama uspeli da odbranimo jedno stambeno naselje – turističko mesto kod Volosa. Ponosni smo na urađeno“, dodao je.

Grčka Rodos požar Foto:Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

On je ispričao da se trenutno nalaze u vojnoj bazi i da čekaju poziv. „Jutra su uvek mirnija od ostatka dana i trenutno Grci sa letelicima uspevaju da rešavaju, ali u nekom trenutku sigurno ćemo biti angažovani tokom dana. Spremni smo. Vozila su u radnom stanju. Porastom temperature dolazi do novih požara. Žarišta su česta zato što je trava veoma suva. Noću su temperature iznad 30 stepeni, što ne dozovljava da se vegetacija ohladi. Sa razvijanjem većih temepratura često dolazi do novih požara“, navodi Vidović.

Navodi da je Volos jedino mesto gde su locirani. „Na početku  smo bili angažovani u solunskoj regiji, kao i severu Grčke. Razvojem situacije i povećanjem opasnosti prebačeni smo u Volos“, dodaje.

Pročitajte još...

Kako kaže, na terenu je 38 naših pripadnika. „Među njima su i dva člana medicinske ekipe koja se brinu o nama. Nemamo zdravstvenih problema zahvaljujući njima. Spremni smo da se dislociramo gde je ptrebno za bilo koju vrstu akcije“, dodao je.

Kaže da je saradnja sa grčkim kolegama veoma dobra. I objašnjava da se rad koordinira sa grčkom civilnom zaštitom. „Na sastancima se traži naša pomoć u delovima gde je potrebno. Ne radimo na svoju ruku. Zna se ko šta radi. Grci imaju veliko iskustvo. Imamo oficira za vezu. Nastavićemo da radimo u cilju zaštte života ljudi“, zaključio je naš sagovornik.

BONUS VIDEO Veliki požari zadesili Italiju