Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Lideri tri pobedničke koalicije "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, sačinili su, u susret izglasavanju novog saziva Vlade Crne Gore, Sporazum o programskim prioritetima ekspertske vlade, koji obuhvata 13 tačaka.

Sporazum, u koji je Dan imao uvid, podrazumeva usvajanje pet zakona, i to o poreklu imovine, lustraciji, zakona o Vladi, o Skupštini, kao i zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Pročitajte još:

Predlog sporazuma je pre nekoliko dana mandataru Zdravku Krivokapiću i predsedniku crnogorskog parlamenta Aleksi Bečiću uputio Građanski pokret URA.

Najnoviji sporazum obuhvata i donošenje u što kraćem roku izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti, s akcentom na ukidanje spornih članova, kao i nastavak pregovora sa Evropskom unijom, s ciljem ostvarivanja napretka u poglavljima 23 i 24.

Predviđa se i konsolidacija javnih finansija uz presek zatečenog stanja u trenutku preuzimanja vlasti, odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, uz pooštravanje kaznene politike iz ovih oblasti, donošenje hitnih mera za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Predviđa se i temeljna reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora, izmena, dopuna i revizija svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, sa prioritetom donošenja u što kraćem roku izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti s akcentom na ukidanje spornih članova.

Sporazum oko kojeg su se trojica lidera usaglasili kao prioritet u radu buduće vlade predviđa i donošenje niza novih sistemskih zakona, počevši od prioritetnih: zakon o poreklu imovine, zakon o lustraciji, zakon o Vladi, zakon o Skupštini, zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, sprovođenje seta mera iz oblasti zaštite životne sredine s ciljem brendiranja Crne Gore kao ekološke države, kao i reforme u nizu drugih oblasti, u ekonomiji, zdravstvu, obrazovanju, državnoj upravi, ekologiji.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar