Vulkan Mauna Loa Foto:Tanjug/AP Photo/Gregory Bull

Posmatrači se okupljaju kako bi videli lavu koja teče iz Mauna Loa na Havajima, najvećeg aktivnog vulkana na svetu, na kojem je ove nedelje počela erupcija, po prvi put od 1984. godine.

Kako je Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla da nema znakova da će lava ugroziti naseljena područja, desetine ljudi, uključujući porodice s decom u pidžamama, pristižu u blizinu vulkana.

Izvlače stolice i vreće za kampovanje iz svojih vozila te se smeštaju kako bi nekoliko sati posmatrali čudo prirode. Lokalni umetnici čak se pojavljuju kako bi naslikali erupciju.

PROČITAJTE JOŠ

Tokovi lave iz Mauna Loe počinju da usporavaju i šite se, obavestile su vlasti, i ostaju više pet kilometara udaljeni od obližnjeg autoputa.

Havajski vulkanski opservatorijum Geološkog instituta SAD-a preneo je u svom najnovijem biltenu o Mauna Loi kako se glavni tok lave kreće brzinom od 40 metara na sat.

Takođe je rekao kako još uvek detektuje seizmička podrhtavanja u tom području, što znači da magma još uvek dolazi do pukotina pa će se aktivnost verojatno nastaviti.

Mauna Loa uzdiže se 4.169 metara iznad Tihog okeana i deo je lanca vulkana koji su formirali ostrva Havaje. Poslednji put je erupcija zabeležena martu i aprilu 1984, kada je lava otekla u krug od osam kilometara od Hila, najvećeg grada na ostrvu, prenosi Jutarnji list.

Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla je kako je otvorila dva skloništa na ostrvu kao meru predostrožnosti, ali nije izdala nikakve naredbe za evakuaciju.

Otprilike polovina svih zabeleženih erupcija Mauna Loe bila je ograničena na taj vrh, saopštila je agencija.

BONUS VIDEO Erupcija najvećeg vulkana na Havajima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar