Maroko, dečak, bunar, spasavanje, dete u bunaru, dečak u bunaru
Foto: EPA-EFE/Jalal Morchidi

Spasioci koji očajnički pokušavaju da dođu do petogodišnjeg dečaka koji je upao u dubok bunar u Maroku, ulaze u završnu fazu svoje operacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Radili su celu noć da dođu do dečaka kojeg lokalni mediji nazivaju Rajan, koji je pre četiri dana propao 32 metara kroz uski otvor bunara.

Složena operacija danima je glavna tema u ovoj zemlji, a hiljade ljudi se okupilo na licu mesta kako bi pratili šta se događa.

Strahovi od klizišta učinili su akciju spasavanja opasnijom. Taj rizik u kombinaciji sa mešavinom kamenitog i peskovitog tla znači da spasioci smatraju da je otvaranje uskog otvora bunara previše opasno. Umesto toga, buldožeri su korišćeni da se napravi ogroman rov pored bunara, a vlasti kažu da su „skoro došli do cilja“, prenosi BBC.

Maroko, dečak, bunar, spasavanje, dete u bunaru, dečak u bunaru
Foto: EPA-EFE/Jalal Morchidi

Kada rov dostigne istu dubinu kao i bunar, spasioci mogu da počnu da kopaju horizontalno da bi došli do dečaka.

„Skoro smo stigli“, rekao je jedan od vođa operacije Abdesalam Makudi u petak posle podne. „Tri dana radimo bez prestanka i nastaje umor, ali ceo spasilački tim izdržava“.

Prema poslednjim informacijama, spasiocima je ostalo manje od dva metra da dođu do deteta – zbog straha od urušavanja kopaju rukama.

„Ova faza je najvažnija i najkompleksnija“, rekao je Abdelhadi Temrani, jedan od spasilaca.

Maroko, dečak, bunar, spasavanje, dete u bunaru, dečak u bunaru
Foto: EPA-EFE/Jalal Morchidi

„Što se približavamo više rupa postaje uska i teška za prolazak – zbog čeka je veoma teško spasiti dete preko volontera. Zato smo morali da smislimo još jednu tehniku – a to je kpanje“, rekao je drugi spasilac.

Mohamed Iasin El Kuahabi, predsednik Udruženja speleoloških i planinskih aktivnosti, pomagao je u spasavanju i rekao je za BBC da je uzak bunar ometao napore spasavanja.

Dodao je da je bilo nekoliko pokušaja lokalnih volontera i spasilaca da pristupe kroz otvor bunara ali da je to propalo.

„Problem ovog spasavanja je što je prečnik rupe veoma, veoma mali oko 25 cm“, rekao je on. „Na dubini od 28 metara postao je još manji i nismo mogli do njega“.

Maroko, dečak, bunar, spasavanje, dete u bunaru, dečak u bunaru
Foto: EPA-EFE/Jalal Morchidi

Šta kaže dečakova porodica?

Rajanov otac je popravljao bunar u vreme nesreće i rekao je da su on i Rajanova majka „razoreni i veoma zabrinuti“.

„U jednom trenutku sam skinuo pogled sa njega, on je upao u bunar. Nisam ni trepnuo“, rekao je on za medije.

Obraćajući se marokanskim medijima sa suzama u očima dečakova majke je rekla da je cela porodica izašla da ga traži.

„Onda smo shvatili da je upao u bunar. Još uvek se nadamo da će ga izvući živog napolje“, rekla je ona.

Uprkos stravičnom padu, snimci sa kamere spuštene u bunar pokazuju da je dečak ostao živ i pri svesti, iako ima lakše povrede glave.

Spasioci su u bunar spustili masku sa kiseonikom, hranu i vodu, a na licu mesta je i medicinski tim koji je spreman da pomogne dečaku. Helikopter je takođe stigao na mesto događaja i spreman je da dete nakon izvlačenja iz bunara odveze u bolnicu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar