Imran Kan Foto:Urdu Media via REUTERS

Bivši pakistanski premijer Imran Kan optužio je sadašnjeg premijera zemlje Šebaza Šarifa da je umešan u pokušaj njegovog ubistva nakon što je danas upucan u nogu na maršu.

Kan, koji je glasan kritičar moćne pakistanske vojske zbog podrške sadašnjem premijeru, optužio je Šarifa, ministra unutrašnjih poslova Ranu Sanaulaha i general-majora Faisala da stoje iza napada.

Ove optužbe dolaze nakon što je napadač uhapšen na licu mesta, a policija je kasnije objavila snimak njegovog hapšenja, gde navodno priznaje pucnjavu i kaže da je delovao sam.

Na snimcima današnje pucnjave se vidi kako Kan stoji ispred kontejnerskog kamiona s otvorenim krovom tokom protestnog marša tražeći vanredne izbore kada je naoružani muškarac pucao na političara iz automatskog pištolja.

Dok je zvuk metaka ispunjavao vazduh, šokirani Kan (70) pokušao je da se skloni, ali je pogođen u nogu. Kanov tim brzo ga je opkolio, jer se moglo čuti kako ljudi u masi vrište.

Nasilni snimak sa lica mesta pokazuje kako osumnjičeni napadač ispaljuje rafal na Kana, a vidi se i da drugi muškarac pokušava da mu otme pištolj dok napadač pokušava da pobegne pre nego što je uhapšen.

Kanova bivša supruga, britanska socijalistkinja i scenaristkinja Džemima Goldsmit, objavila je na Tviteru sliku čoveka koji se rvao sa ubicom, nazvavši ga „herojem“.

Političar je hitno prevezen u bolnicu Shaukat Kanum u Lahoreu gde su mu hirurzi vadili komadiće metaka iz noge. U napadu je ubijen i jedan od Kanovih pristalica, dok je devetoro ranjeno.

Inače, Kan je započeo svoj marš prošle nedelje u sklopu svoje kampanje usmerene na prisiljavanje premijera Šebaza Šarifa i njegove vlade da održe prevremene izbore nakon što je Kan svrgnut posle izglasavanja nepoverenja.

***

BONUS VIDEO: Pokušaj atentata na Imrana Kana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar