Sneg u Pakistanu Foto: PPI / Zuma Press / Profimedia

Najmanje 35 ljudi je poginulo, a desetine su povređene nakon što su ledena kiša i neočekivani sneg pogodili udaljena područja Pakistana tokom vikenda. Među poginulima je 22 dece, od kojih su mnoga zdrobljena u klizištima koja su zatrpala njihove domove, saopštile su službe za upravljanje katastrofama.

Ekstremni vremenski uslovi pogodili su severne i zapadne regije Pakistana, što je zakrčilo puteve i stotine kuća, prenosi Index.hr.

Sneg u Pakistanu Foto: Abdul MAJEED / AFP / Profimedia

Sneg u martu u Pakistanu je neobična pojava, s obzirom na inače vlažnu klimu. Muštak Ali Šah, bivši direktor meteorološkog odeljenja zemlje, pripisao je neobične uslove klimatskim promenama,

Stanovnik: Sneg sam vidio pre 30 godina

Dodao je da oluja s laganom gradom koja traje „nekoliko trenutaka“ ne bi bila toliko iznenađujuća, ali je neuobičajeno da traje više od 30 minuta. Hajit Šah, stanovnik okruga Kirk u severozapadnoj pokrajini Kiber Paktunkva, rekao je da je sneg u svom komšiluku doživeo samo jednom ranije. „Koliko se sećam, padao je lagani sneg nekoliko minuta pre otprilike 25 ili 30 godina“, rekao je za BBC.

Obilne kiše u potpunosti su uništile najmanje 150 kuća i delimično oštetile 500 drugih, uglavnom u Kiber Paktunkvi i jugozapadnoj pokrajini Baločistan, rekle su vlasti. U nekim četvrtima struja je već nekoliko dana potpuno isključena. Pokrajinska vlada Kiber Paktunkva obezbedila je pomoć pogođenim područjima i najavila finansijsku pomoć za povređene i porodice poginulih.

Pročitajte još...

Pakistanska meteorološka služba objavila je u svojoj nedeljnoj prognozi da se očekuje „uglavnom hladno i suvo vreme“ u većem delu zemlje do kraja ove nedelje, iako se u nekim delovima Baločistana i Kašmira očekuju snežne padavine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar