Foto: Printscreen/Twitter/raw/Nuria Jordan

Tornado je juče pogodio sunce obasjano letovalište Kosta del Sol u Marbelji.

U vremenskoj nepogodi povređena je jedna osoba, vetar je čupao drveće i obarao motocikle.

Vlasnici barova koji su se našli na putu vremenskoj katastrofi su sa užasom posmatrali kako stolovi i stolice lete kroz vazduh.

Vlasnica jednog kisoka je rekla da je čitav prizor bio zastrašujuć.

„Videla sam da se nekoliko stabala srušilo u nekoliko sekundi i pomislila sam da će i mene podići. Nije trajlo više od jednog minuta, ali je taj minut bio užasan“, navela je.

Britanski turista Rajan Dejvis, koji je trenuno na golfskom putovanju sa prijateljima, dodao je: „Nikada ranije nisam video ništa slično“.

„Počelo je sa kišom, a onda je vetar došao niotkuda. Stvari su letele kroz vazduh. Sklonio sam se u najbliže mesto koje je bilo otvoreno jer sam se brinuo da će me nešto pogoditi“, rekao je.

Korisnici društvenih mreža su delili fotografije i snimke nevremena. Na njima se vide oborena stabla i oštećeni automobili, kao i trenutak kada se tornado kreće po gradu i uništava sve pred sobom.

Na videima je prikazano kako kiša pljušti, nebo je oblačno, a tornado se približava kućama.

Čišćenje nakon nevremena je nastavljeno jutros. Gradska skupština Marbelje je saopštila da je mobilisala oko 100 ljudi i 30 vozila da sredi situaciju nakon nevremena.

Jedna od najteže pogođenih oblasti bilo je područje bolnice Kosta del Sol nedaleko od centra garda, gde je radniku bila potrebna medicinska pomoć nakon što je zadobio povrede na glavi.

PROČITAJTE JOŠ:

Hesus Reisko, direktor Malega meteorološke agencije Aemet, rekao je da je tornado mogao dostići intenzitet F1, koji je kategorisan kao umereni tornado sa brzinom vetra između 117,5 i 180 kilometara na sat.

„To je fenomen koji je nemoguće predviteti. Oni se često javljaju u nenaseljenim područjima ili na moru i često ostaju neotkriveni. Razlika je ovom prilikom bila što je dodirnuo obale Marbelje“, rekao je on.

Prvobitna procena pričinjene štete je pokazala da je broj oborenih stabala više od 40. Nekoliko ih je naletelo na automobile koji su bili parkirani na ulici.

BONUS VIDEO: Tornado protutnjao kroz Kanzas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar