Foto: Lino Mirgeler/dpa via AP

Tornado je u popodnevnim satima pogodio zapad Nemačke i najveću štetu naneo u gradu Paderborn, gde je povređeno najmanje 40 ljudi. Kako prenosi AP, vlasti su saopštile da je tornado kidao krovove kuća, rušio drveće i kilometrima raznosio krhotine.

Meteorolozi su upozorili da se danas u zapadnoj i centralnoj Nemačkoj očekuju obilne padavine i grad i nevreme sa udarima vetra do 130 km/h. U četvrtak je nevreme već poremetilo saobraćaj jer je vetar čupao drveće. Drveće je završilo na prugama i putevima, a u zapadnoj Nemačkoj je poplavljeno stotine podruma.

Povređeno je između 30 i 40 ljudi, od kojih najmanje 10 ima teške povrede“, saopštila je policija Paderborna posle tornada. Oni su pozvali ljude da ostanu u svojim domovima kako ne bi uznemiravali spasioce i ne bi ugrozili sopstvenu bezbednost.

Oluja je opustošila i obližnje gradove, ubivši dve osobe

Teška šteta od nevremena zabeležena je i u obližnjem gradu Lipštatu. Toranj crkve u gradu je srušen, a nemačka novinska agencija DPA javila je da je više od 100 ljudi privremeno zadržano u lokalnom otvorenom bazenu nakon što je oboreno drveće blokiralo izlaz.

Muškarac u dobi od 38 godina poginuo je u mestu Vitgertu. Kako javlja policija, doživeo je strujni udar prilikom ulaska u poplavljeni podrum, zbog čega je pao i verovatno razbio glavu. Umro je na licu mesta.

Regionalna vatrogasna služba saopštila je da su svi raspoloživi spasioci raspoređeni u tu oblast. Dvojica francuskih državljana poginula su u Balenštetu nakon što je njihov paraglajder zahvatio jak nalet vetra nakon poletanja.

Portparol vatrogasne službe rekao je da su krovovi uništeni i oboreno drveće širom grada. Prozori su razbijeni, a automobili uništeni granama koje su padale. Neka od stabala su iščupana iz korena, izvestila je opština Altenbeken kod Paderborna – kao da ih je džinovska ruka iščupala iz korena.

****

BONUS VIDEO: Tornado protutnjao kroz Kentaki

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare