Foto Shutterstock

Muškarac (82) u Južnoj Koreji doživeo je srčani udar nakon što se ugušio komadom "žive hobotnice". Reč je o lokalnom delikatesu san-nakji, koja se sastoji od sveže odsečenih pipaka spomenutog mekušca.

Kako prenosi Jutarnji list, vatrogasna stanica u gradu Kvangjuu u ponedeljak ujutru je primila dojavu o tome da je komad san-nakjija zapeo u grlu jednog muškarca. Po dolasku hitne službe, čovek je već imao srčani udar, a medicinsko osoblje odmah je pokrenulo postupak oživljavanja. Ali 82-godišnjak nije preživeo.

Inače, san-nakji je mala hobotnica koja se reže i služi sirova, a često se jede na primorju i poslužuje se sa susamovim uljem, semenkama susama, a ponekad i đumbirom, dok mu je tekstura gumasta.

Iako se naziv jela prevodi kao „živa hobotnica“, mekušac se zapravo ubije pre posluživanja, a pipci mu seku na komade. Ali isti se poslužuju odmah nakon rezanja, a kako su nervi na njima još uvek aktivni, hobotnica izgleda kao da je „živa“ jer se i dalje kreće po tanjiru.

Pročitajte još...

O san-nakjiju govorilo se i u epizodi CNN-ove serije pokojnog Entonija Bordejna „Parts Unknown“ iz 2015. godine, kad je slavni kuvar i televizijski voditelj otputovao u Južnu Koreju i probao „živu hobotnicu“.

Lokalni mediji su tokom godina izveštvali o slučajevima u kojima su ljudi umrli od gušenja san-nakjijem. Najpoznatiji, nazvan „ubistvo hobotnice“, zabeležen je 2012. godine, kad je Južnokorejac osuđen na doživotni zatvor zbog navodnog ubistva svoje devojke. Prvenstveno je tvrdio kako se radilo o „nesreći povezanoj sa san-nakjijem“, ali tužioci su ponovo otvorili slučaj nakon što je pokojnikova porodica otkrila da je muškarac primio 180.000 dolara od osiguranja za njenu smrt.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar