Foto: Tanjug/AP Photo/Bridget Haslinger,Tanjug/AP Photo/Carolyn Thompson,Spencer Colby/The Canadian Press via AP

Smrtonosna mećava paralisala je na Božić Bafalo u američkoj državi Njujork, zarobivši vozače u njihovim automobilima, ostavivši bez struje hiljade domova, dok broj ljudskih žrtava konstantno raste.

Najmanje 30 ljudi poginulo je u incidentima povezanim s vremenskim neprilikama u SAD-u, prema podacima NBC njuza otkako je hladni talas zahvatio većinu nacije, zajedno sa snegom, ledom i vetrovima oluje koja je zahvatila područje Velikih jezera prošle nedelje.

CNN je izvestio o ukupno 26 smrtnih slučajeva uzrokovanih vremenskim nepogodama.

Foto: Tanjug/Joesph Cress/Iowa City Press-Citizen via AP

Veliki žrtava skoncentrisan je u i oko Bafala na ivici jezera Eri u zapadnom Njujorku, dok su velika hladnoća i obilni sneg jezerskog efekta – koji nastaje prolaskom hladnog vazduha iznad toplijih jezerskih voda – trajali kroz čitav praznični vikend, prenosi Jutarnji list.

Izvršni direktor okruga Eri Mark Polonkarz rekao je da se potvrđeni broj mrtvih zbog oluje u nedelju popeo na 12, budući da su još tri smrti zabeležene protekle noći u regiji Bafala.

Poslednje žrtve uključuju neke pronađene u automobilima, a neku snežnim nanosima, rekao je Polonkarz, dodajući da bi broj mrtvih mogao još da raste.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jeffrey T. Barnes

Uprkos zabrani vožnje koja je uvedena od petka, stotine vozača u okrugu Eri ostali su zaglavljeni u svojim vozilima tokom vikenda, a pripadnici Nacionalne garde pozvani su u pomoć u spasavanju koje je komplikovano zbog uslova ekstremne beline i visokog snega, rekao je Polonkarz.

„Ovo je Božić kakvom se niko nije nadao niti ga očekivao“, rekao je Polonkarz.

“Moje najdublje saučešće porodicama koje su izgubile najmilije. Policijska uprava Bafala objavila je onlajn molbu za javnu pomoć u potrazi i izvlačenju, tražeći od onih koji „imaju snežne sanke i voljni su da pomognu“ da nazovu posebnu telefonsku liniju za upute.

Foto: Tanjug/WKBW via AP

Ozbiljnost oluje bila je primetna čak i za regiju koja je navikla na oštre zimske uslove.

Kristina Klafka, 39-godišnja stanovnica Severnog Bafala, gledala je kako oluja podiže crepove sa krova njenog komšije i slušala kako joj prozori zveckaju od „vetrova poput uragana“.

U subotu uveče ostala je bez struje zajedno sa celim svojim susedstvom, a u nedelju ujutro još je bila bez nje.

Foto: Tanjug/WKBW via AP

„TV mi je stalno treperio dok sam pokušavala da gledam utakmicu Bafalo Bulsa i Čikago Bersa. Nestalo mi je struje ubrzo nakon treće četvrtine“, rekla je.

Džon Barns, 58-godišnji penzioner iz Severnog Bafala, rekao je da su on i njegova porodica bili zarobljeni u svojoj kući 36 sati zbog oluje i ekstremne hladnoće koju je nazvao „zlokobnom i gadnom“.

Foto: Tanjug/WKBW via AP

„Niko nije bio napolju. Niko nije čak ni šetao svoje pse“, rekao je.

Guvernerka Njujorka Keti Hočul rekla je novinarima u nedelju da je administracija Džozefa Bajdena pristala podrži njen zahtev za proglašenjem savezne katastrofe.

Oko 200 pripadnika Nacionalne garde mobilisano je u zapadnom Njujorku, pružajući pomoć policiji i vatrogasnim ekipama, provodeći zdravstvene preglede i donoseći zalihe u skloništa, rekla je Hočul.

Foto: Tanjug/AP Photo/Carolyn Thompson

Oluja se u nedelju kretala prema istoku, nakon što je bez struje ostavila čak 1,5 miliona korisnika što je krajem prošle nedelje prisililo na otkazivanje hiljada komercijalnih letova tokom užurbanog prazničnog razdoblja putovanja.

Više od 150.000 domova i firmi u SAD-u bilo je bez struje u nedelju, što je veliko smanjenje u odnosu na 1,8 miliona koliko ih je bilo bez struje rano u subotu.

U Bafalu 16 odsto stanovnika u nedelju nije imalo struje, rekli su zvaničnici.

Foto: Tanjug/John Waller via AP

U Kanadi je takođe nestalo struje za najmanje 140.000 korisnika komunalnih usluga, uglavnom u pokrajinama Ontario i Kvebek, koje je teško pogodio isti vremenski sistem koji je zapadni Njujork zatrpao snegom.

Više od 1700 letova u Sjedinjenim Državama otkazano je od nedelje u podne, prema FlightAware alatu za praćenje letova.

Božićne temperature bile su daleko ispod proseka u središnjim i istočnim delovima SAD-a, a ispod nule čak i južnije do obale Meksičkog zaliva, rekao je meteorolog Nacionalne meteorološke službe Rič Oto.

Foto: Tanjug/ (AP Photo/Bridget Haslinger

Aerodrom Bafalo zabeležio je gotovo metar i po snega, objavila je meteorološka služba.

PROČITAJTE JOŠ:

U Kentakiju su zvaničnici potvrdili tri smrtna slučaja povezana s olujom, dok su najmanje četiri osobe poginule, a nekoliko ih je povređeno u automobilskim nesrećama u Ohaju, gde je nalet od 50 vozila zatvorio autoput u oba smera tokom mećave.

Drugi smrtni slučajevi povezani s ekstremnom hladnoćom ili saobraćajnim nesrećama izazvanim vremenskim uslovima zabeleženi su u Misuriju, Tenesiju, Kanzasu i Koloradu.

BONUS VIDEO: Oluja u Americi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar