Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY, EPA/MICHAEL REYNOLDS,Instagram/aisultann,Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Slučaj saudijske princeze Basma koja je nakon tri godine oslobođena iz zatvora u kojem se našla zbog kritika i otvorenog zagovaranja većih prava za žene primer je srećno okončane drame unutar kraljevske porodice. Međutim, ima i drugačijih primera. Na Bliskom istoku i u pojedinim bivšim SSSR državama zameriti se moćnim članovima vladajućih porodica može da bude pogubno - i to bukvalno.

Princeza Basma

Vlasti Saudijske Arabije nedavno su oslobodile princezu Basmu bint Saud bin Abdulaziz i njenu ćerku iz pritvora u kom su provele skoro tri godine, a da protiv njih nije ni bila podignuta optužnica. Otvorena zagovornica ljudskih prava zbog svojih progresivnih stavova bila je zatvorena duge tri godine, a njen rođak – prestolonaslednik Mohamed bin Salman, nije učinio ništa da joj pomogne u nevolji.

Princeza Basma bin Saud bin Abdulaziz al-Saud (57) iz javnosti je nestala u martu 2019. godine, kao i njena ćerka Suhud al Šarif.

„Dve dame su puštene iz pritvora i stigle su u svoju kuću u Džedi u četvrtak. Princeza je dobro, ali će tražiti medicinsku ekspretizu. Deluje izmoreno, ali je dobro raspoložena i zahvalna pošto se konačno srela sa svojim sinovima“, rekao je njen pravni savetnik Henri Estramam.

Princeza Basma je ćerka drugog kralja Saudijske Arabije i otvorena zagovornica ljudskih prava, koja je uhapšenau trenutku kada je planirala put u Švajcarsku zbog teškog zdravstvenog stanja, ali joj je ta prilika uskraćena, iako nikada nije saopšteno od koje bolesti pati.

Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Tada je na društvenim mrežama napisala da je zatočena u Rijadu više od godinu dana, kao i da se nalazi u lošem zdravstvenom stanju. Vlasti u Rijadu odbile su da komentarišu ovaj slučaj, a princeza je uputila molbu svom rođaku, kralju Mohamedu bin Salmanu.

Kako je istakla, zatočena je bez ikakvih optužbi, objašnjenja, niti zvaničnih podataka. Ona i njena ćerka ostale su u zatvori tri godine, dok je kralj odbio da deluje po njenim brojnim molbama.

Kao najmlađe dete pokojnog kralja Sauda, princeza Basma je celog života posmatrana kao buntovnica. Često je kritikovala odnos kraljevstva prema ženama i uvek je bila borac za ljudska prava. Njena porodica je za UN rekla da je princeza u zatvoru verovatno jer je otvoreno kritikovala zlostavljanje.

Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Gulnara Karimova

Gulnara Karimova (45), najstarija ćerka pokojnog uzbekistanskog predsednika Islama Karimova, koja je nekada bila diplomata, modna dizajnerka i pevačica, završila je iza rešetaka 2017. godine, nakon što je optužena za prevaru i pranje novca.

Uzbekistanski glavni tužilac kazao je tada kako je Gulnara bila članica organizovane kriminalne grupe koja je posedovala imovinu vrednu više od 1,3 milijardi dolara u 12 zemalja, uključujući imanja u Londonu u vrednosti od gotovo 30 miliona dolara, kao i hotele u Dubaiju u vrednosti od 67,4 miliona dolara.

Gulnara Karimova Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Inače, Gulnara Karimova, najstarija je ćerka pokojnog diktatora bivše sovjetske države, koji je preminuo usled srčanog udara. Gulnara je trebala da nasledi svog oca i bila je vrlo moćna, a jedno vreme bila je ambasadorka u Španiji i predstavnica Uzbekistana u Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Organizovala je i modne događaje, imala sopstvenu liniju nakita, a objavljivala je i pop pesme. Uz sve to radila je i kao voditeljka zabavnih emisija na televiziji.

Na dugom spisku optužbi protiv Karimove nalaze se i optužbe da je prevarom stekla imovinu vrednu 595 miliona dolara i primila 869,3 miliona dolara mita uplaćenim preko ofšor računa.

Karimova je navodno bila u kućnom pritvoru od 2014. nakon što se javno posvađala sa svojom majkom i mlađom sestrom Lolom na Tviteru, zbog čega nije bila na očevoj sahrani. Godine 2015. osuđena je na pet godina uslovno, a u intervjuu za BBC u decembru Islam Karimov, njen 23-godišnji sin koji živi u Londonu, pozvao je vlasti u Uzbekistanu da dokažu da je njegova majka živa i zdrava.

Godine 2016. pojavila se informacija da je Gulnara u preminula, a zatim i tajno sahranjena na taškentskom groblju Minor u raku bez ikakvih obeležja. Međutim, ispostavilo se da ništa od toga nije istina. Potom se 2019. godine pojavila vest da je Gulnara odvedena u zatvor jer je navodno prekršila pravila kućnog pritvora.

Ona je, prema pisanju svetskih medija 2017. godine, osuđena na deset godina zatvora zbog prevare i pranja novca, ali joj je kazna potom preinačena u kućni pritvor. Njen advokat Gregor Manža poručio je na Tviteru 2019. godine da je Gulnara odvedena uz primenu sile.

Gulnarina ćerka Iman objavila je na Instagramu fotografije na kojima se vide dvojica muškaraca kako odvlače iz stana ženu u bademantilu u i papučama.

Tužioci su u izjavi naveli da je sud u Taškentu odlučio da Karimova mora da odsluži ostatak svoje kazne u zatvoru. Oni navode da je Gulnara koristila zabranjene metode komunikacije, odnosno internet, da je napuštala stan i da državi nije platila kompenzaciju.

#social-embed_0

Ajsultan Nazarbajev

Ajsultan Nazarbajev (29), bogati plejboj i unuk bivšeg predsednika Kazahstana, pronađen je mrtav u Londonu 2020. godine. Zvaničan uzork smrti je srčani udar, ali malo je onih koji veruju u tu verziju. Posebno jer je mlađi Nazarbajev mesecima pre svoje smrti tvrdio da ima dokaze o korupciji na visokom nivou koja je povezana sa Rusijom.

U februaru 2020. godine napisao je dve objave na svojoj Fejsbuk stranici tražeći politički azil u Velikoj Britaniji nakon tvrdnji da ga je maltretirala njegova porodica. Ajsultan je šest meseci pre svoje smrti pozvao ljude u svojoj domovini da se ujedine protiv vlasti u zemlji. U postu je pisao: „Dokazaćemo onima koji su na čelu države da nisu bogovi“.

„Mogu, naravno da nas progone, ubijaju, oduzimaju slobodu, pa čak i da nas dovedu u najteže situacije u životu. Ali verujte mi, Bog je sa nama i mi ćemo pobediti. U ovom trenutku moja porodica pokušava da izvrši pritisak na mene. Imam informacije o korupciji na visokom nivou između vlade Rusije i Kazahstana. Govorim o milijardama dolara koji su ukradeni od naroda Kazahstana“, tvrdio je.

Ali njegove komentare je istog dana odbacio kazahstanski ministar informisanja i društvenog razvoja Dauren Abajev, koji je tvrdio da je Ajsultan „zavisnik od droge“.

Bivši vojni špijun za Kazahstan, Ajsultan je ranije tokom 2020. godine govorio da je podneo zahtev za azil u Londonu nakon što se požalio da ga uznemirava njegova moćna majka Dariga, najstarija ćerka bivšeg predsednika, koja važi za moćnu političarku u Kazahstanu.

Ajsultan Nazarbajev Foto: Instagram/aisultann

Ranije je tvrdio da su 2017. godine njegova majka i njegov očuh angažovali privatne detektive da ga prate u Londonu. To je bilo ubrzo nakon što je imao sastanak licem u lice sa svojim dedom, upozoravajući ga na korupciju velikih razmera.

Ajsultan je koristio porodično prezime Nazarbajev, jer je njegov deda po majci, želeo da ga pripremi za lidersku ulogu. Bivši šef tajne službe i Ajsutalnov otac, Rahat Alijev, proteran je iz Kazahstana nakon što se sukobio sa autoritanom vladom, a potom je 2015. godine objavljeno da je preminuo u bečkom zatvoru.

Princeza Latifa

Ćerka vladara Dubaija, princeza Latifa, koja je pokušala da pobegne iz zemlje 2018. poslala je u februaru ove godine tajne video poruke prijateljima u kojima je optužila oca da je drži kao „taoca“ i da strahuje za svoj život. Na snimcima, princeza Latifa al Maktum je rekla da su je komandosi uhvatili kada je pobegla brodom, drogirali i vratili u pritvor. Tajne poruke princeze Latife više ne stižu i prijatelji su pozvali UN da se umeša.

Video poruke su snimane nekoliko meseci telefonom koji je Latifi prokrijumčaren godinu dana posle hvatanja i povratka u Dubai. Latifa je poruke snimala u kupatilu jer je jedino tamo mogla da zaključa vrata.

Foto: EPA-EFE/FREE LATIFA CAMPAIGN HANDOUT

U porukama navodi kako se borila protiv vojnika koji su zaustavili brod kojim je pokušala da pobegne, kako je „šutirala i udarala“ i ujela jednog komandosa za ruku dok nije zavrištao, kako su je uspavali, odneli u privatni avion i kako se probudila u Dubaiju…

Latifa, 35, prvi put je pokušala da pobegne sa 16 ali tek kada je stupila u kontakt sa francuskim biznismenom Hervom Žoberom 2011. je dugo planirano bekstvo počelo da se realizuje. U tome joj je pomagala Jauhiainen, njena instruktorka kapoeire, brazilske borilačke veštine. Svetski mediji su preneli da je princeza Latifa ponovo pokušala da pobegne iz Dubaija 2018. godine. Čamac u kojem su se nalazili šeikovi ljudi presreo je na moru kod obale Indije, i Latifa je vraćena u Dubai.

Na snimku snimljenom pre toga, 11. marta 2018, ona je tvrdila da je u zatočeništvu više od tri godine i da je podvrgnuta fizičkom zlostavljanju nakon prethodnog neuspelog pokušaja bekstva 2002. Latifa je takođe rekla da je njen otac odgovoran za više ubistava, uključujući žene njenog starijeg brata.

Nakon dramatičnih događaja koji su se vezivali za princezu, oglasila i kraljevska porodica Dubaija i saopštila je da je princeza Latifa „zbrinuta kod kuće“.

Na društvenim mrežama su se u maju pojavile fotografije koje prikazuju nestalu princezu. Fotografisana je u dva tržna centra u Dubaiju. Potom se pojavila njena fotografija sa aerodroma u Madridu, pa još jedna sa Islanda. Nakon ove treće fotografije obustavljena je kampanja „Oslobodite Latifu“.

Princ Hamza

Vest da se jordanski princ Hamza (41) nalazio u kućnom pritvoru početkom aprila ove godine, obišla je planetu i u jednom trenutku bila je jedna od glavnih tema svetskih medija.

Nekoliko dana kasnije, princ Hamza je obećao lojalnost jordanskom monarhu nakon posredovanja kraljevske porodice. Zajedno su se pojavili u javnosti, a kralj je tada izjavio da je njegov razdor sa polubratom gotov.

Premijer Jordana Ajman Safadi rekao je, kada je izbio skandal, da princ Hamza uz pomoć stranih uticaja želi da destabiliše zemlju i da istraga protiv njega traje već duže vreme. Pored Hamze privedne su i druge ugledne ličnosti i zvaninici.

Kralj Abdulah je 2004. uklonio princa Hamzu sa mesta prestolonaslednika, što je protumačeno kao potez koji jača moć kralja. Hamza je potom objavio je snimak u kojem poručuje da će se oglušiti o naredbu vojske da prekine komunikaciju sa spoljnim svetom. Ipak, nakon oštrih reči, situacija se malo smirila, pa je kralj Abudlah preduzeo na sebe rešavanje problema.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar