Nursultan Nazarbajev i njegov unuk Ajsultan Nazarbajev Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Instagram/aisultann

Ajsultan Nazarbajev, bogati plejboj i unuk bivšeg predsednika Kazahstana, pronađen je mrtav u Londonu 2020. godine. Zvaničan uzork smrti je srčani udar, ali malo je onih koji veruju u tu verziju. Posebno jer je mlađi Nazarbajev mesecima pre svoje smrti tvrdio da ima dokaze o korupciji na visokom nivou koja je povezana sa Rusijom.

PROČITAJTE JOŠ:

Ajsultan Nazarbajev (29), koji je nekada pripreman za budućeg lidera Kazahstana i na čijem venčanju je nastupao američki reper Kanje Vest, preminuo je u Londonu navodno od srčanog udara. Pre smrti, u februaru 2020. godine napisao je dve objave na svojoj Fejsbuk stranici tražeći politički azil u Velikoj Britaniji nakon tvrdnji da ga je maltretirala njegova porodica.

Ajsultan je šest meseci pre svoje smrti pozvao ljude u svojoj domovini da se ujedine protiv vlasti u zemlji. U postu je pisao: „Dokazećmo onima koji su na čelu države da nisu bogovi“.

„Mogu, naravno da nas progone, ubijaju, oduzimaju slobodou, pa čak i da nas dovedu u najteže situacije u životu. Ali verujte mi, Bog je sa nama i mi ćemo pobediti. U ovom trenutku moja porodica pokušava da izvrši pritisak na mene“.

„Imam informacije o korupciji na visokom nivou između vlade Rusije i Kazahstana. Govorim o milijardama dolara koji su ukradeni od naroda Kazahstana“, tvrdio je.

Ali njegove komentare je istog dana odbacio kazahstanski ministar informisanja i društvenog razvoja Dauren Abajev, koji je tvrdio da je Ajsultan „zavisnik od droge“.

Deda ga spremao za naslednika

Ajsultan je bio omiljeni unuk Nursultana Nazarbajeva, bivšeg predsednika Kazahstana koji je vladao tom zemljom od 1989. godine do 2019. godine.

Pohađao je prestižni vojni koledž, navodno po preporuci britanskog princa Endrua.

Nursultan Nazarbayev Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Bivši vojni špijun za Kazahstan, Ajsultan je ranije tokom 2020. godine govorio da je podneo zahtev za azil u Londonu nakon što se požalio da ga uznemirava njegova moćna majka Dariga, najstarija ćerka bivšeg predsednika, koja važi za moćnu političarku u Kazahstanu.

Njegova supruga bila je Alima Boranbajeva koji je u vreme udaje bila studentkinja na Institutu za umetnost u Londonu, a ćerka je naftnog mogula koji je uključen u kazahstansko-rusku trgovinu.

I otac mu tragično skončao

Ajsultan je koristio porodično prezime Nazarbajev, jer je njegov deda po majci, želeo da ga pripremi za lidersku ulogu.

Bivši šef tajne službe i Ajsutalnov otac, Rahat Alijev, proteran je iz Kazahstana nakon što se sukobio sa autoritanom vladom.

Njegove roditelje je deda naterao da se razvodu, a otac mu je kasnije preminuo pod misterioznim okolnostima – zvanično nakon što se obesio u bečkom zatvoru 2015. godine, nakon što je Nazarbajev tražio njegov povratak pred sud zbog ubistva.

Ajsultan Nazarbajev Foto: Instagram/aisultann

Tvrdio je ga prate

Ranije je tvrdio da su 2017. godine njegova majka i njegov očuh angažovali privatne detektive da ga prate u Londonu. To je bilo ubrzo nakon što je imao sastanak licem u lice sa svojim dedom, upozoravajući ga na korupciju velikih razmera.

Tvrdio je da su mu kazahstanske vlasti oduzele pasoš iz londonskog hotela bez njegovog pristanka i da je tadašnji predsednik vikao na njega telefonom. Takođe, rekao je da je bio drogiran prilikom posete Moskvi i da je njegovoj supruzi naređeno da se razvede od njega.

Ranije kao fudbaler, bio potpredsednik Fudbalskog saveza Kazahstana zadužen za odnose sa FIFA-om i UEFA-om.

BONUS VIDEO: Sukobi na ulicama Kazahstana zbog povećanja cene goriva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare