Kristijan Šmit Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit upotrijebio je danas bonska ovlašćenja i poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Šmit je ovu odluku saopštio danas na konferenciji za novinare pred zgradom OHR-a (Kancelarije visokog predstavnika), a ona stupa na snagu odmah nakon objave na internet stranici OHR-a.

„Danas sam kao visoki predstavnik doneo nalog o obustavi primene zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a. Obustavio sam primenu zakona do ocene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio sa tumačenjem Ustavnog suda“, kazao je Šmit.

Ova odluka, dodaje Šmit, jasno daje do znanja da jedino država BiH može raspolagati državnom imovinom, odnosno raspoređivati vlasništvo nad državnom imovinom.

„Ovo se primenjuje na sve nivoe vlasti u BiH. To ne znači da se nepokretna imovina ne treba raspoređivati između entiteta države i drugih nivoa vlasti u BiH. To se ne može rešiti jednostranim merama već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH“, dodao je visoki predstavnik.

Građanima Republike Srpske poručio je da ove njegove odluke ni na koji način ne umanjuju status ovog entiteta.

„Oba entiteta imaju svoje mesto u Dejtonskom sporazumu i to će tako i ostati. Ali to ne daje razlog za odluke protiv Ustava, a ono što smo videli u Banja Luci nažalost je bez poštivanja Ustava BiH. Zakon kojeg su usvojile vlasti RS-a narušio bi pravnu sigurnost. Ljudi koji žele investitrati u RS-u žele znati da je ono što kupuju u skladu sa zakonom“, naglasio je Šmit.

Podsećamo, sporni Zakon Narodna skupština Republike Srpske je usvojila 10. februara ove godine, kršeći pritom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. aprila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

“Proglašavam Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila na 20. redovnoj sednici, održanoj 10. februara 2022. godine”, napisano je u ukazu Željke Cvijanović, objavljenom Službenom glasniku RS-a.

Zakon je trebao da stupi na snagu u četvrtak, 14. aprila.

Bonus video: Dodik o vojsci u BiH

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar