Kim Džong Un Foto:STR / AFP / Profimedia

Stručnjaci tvrde da su fotografije severnokorejskih vojnih vežbi možda fotošopovane kako bi vazduhopovstvo ove zemlje delovalo impresivnije nego što jeste.

Pjongjang je rekao da je na vojnim vežbama učestvovalo 150 aviona koji su „leteli istovremeno prvi put u istoriji“. Vojne vežbe su održane od 6. do 8. oktobra, a slike su objavljene ubrzo, nakon što je preneto da je vežbe posmatrao i sam Kim Džong Un, severnokorejski lider.

Međutim, Torsten Bek – stručnjak za analizu fotografija u berlinskom istraživačkom institutu HEADT – rekao je da su slike digitalno izmenjene, pri čemu su pojedini avioni ili čitave formacije kopirane i zalepljene kako bi se stekao utisak da ih ima mnogo više nego u stvarnosti, prenosi Dejli mejl.

Dr Bek je rekao da je sam pregledao slike i otkrio brojne nepodudarnosti, a zatim ih je proverio preko softvera koji je dizajniran da otkrije kopiranje slika i otkio je mnoge nepravilnosti.

„Mislim da je tačna pretpostavka da su brojne slike dorađivane. Ko god da je dorađivao fotografije, sigurno se koristio fotošopom“, naveo je.

„Ne izgleda ameterski, ali kompozicija, svrha i priroda manipulacije govore drugačijim jezikom… Delije nekako previše dobro da bi bile istinite i to stvara smešan efekat na nekim slikama“, dodao je.

Dr Bek je odabrao jednu sliku, koja prikazuje 30 ratnih aviona odozgo, kao najbolji primer. Vizuelni tragovi manipulacije uključuju činenicu da svi avioni izgledaju kao da su iste veličine, uprkos tome što navodno lete na različitim visinama i udaljenostima od kamere – što znači da bi njihov izgled trebalo da se promeni.

Foto: STR / AFP / Profimedia

Jedna fotografija koja pokazuje razne borbene avione u dramatičnoj pozadini oblaka, takođe je izazvala sumnje.

„Slika izgleda veoma vešto sastavljena, skoro previše dobra da bi bila istinita“, rekao je dr Bek. „U analizi klonova možete videti koje grupe pokazuju sličnost, a moja vizuelna analiza se u velikoj meri poklapa sa ovim“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Priznao je da se optužba za digitalnu manipulaciju ne može u potpunosti dokazati, jer su fotografije relativno niske rezolucije, nedostaju alternativni uglovi za poređenje, a metapodaci koji obično prate ditigalne foto datoteke su uklonjeni.

Međutim, dodatna analiza drugih stručnjaka sugeriše da same fotografije nemaju smisla sa vojne tačke gledišta – što dodatno pojačava ideju da su slike lažirane.

Samjuel Arčer, viši vojni analitičar za Nedelju avijacije, rekao je: „Iz perspektive vojne vežbe, koncentracija i zapremina aviona nemaju taktički ili strateški smisao. Čini mi se da bi jedini pravi razlog zbog kojeg bi pustili toliko letelica tako blizu bio da se na fotografijama vidi da ih je mnogo više, nego što zapravo jeste“.

Prema državnoj propagandi, Kim Džon Un je nakon vežbi pohvalio pilote i pozvao ih da „obavljaju svoju svetu misiju odbrane zemlje“.

BONUS VIDEO: Severna koreja i amerika ispalile rakete

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar