Foto: EPA/EFE, Slađana Đermanović/Nova.rs

Šef ukrajinske vojske Valerij Zalužnij prvi put je priznao da su ukrajinske snage u avgustu izvele raketne napade na ruske baze na Krimu, ali i za pretio da bi ovako nešto moglo da se ponovi.

„Ukrajina je uspešno izvela raketne napade na neprijateljske vojne baze, tačnije aerodrom Saki“, naveo je ukrajinski zvaničnik.

U tom napadu poginula je jedna osoba, a više je povređeno. Uništena je i ruska municija za vojne avione.

Foto: Twitter/nexta_tv

Kijev nije do sada službeno priznao odgovornost za taj napad, niti za drugi čija je meta nekoliko dana posle bilo skladište municije na severu Krima.

Rat se neće završiti ove godine?

Takođe, Zalužnij je po prvi put nagovestio koliko bi rat mogao da traje.

„Zadatak ukrajinskih oružanih snaga za 2023. godinu je da nastave da potiskuje neprijatelje prema tom poluostrvu, gde Moskva ima značajne jedinice“, rekao je šef ukrajinske vojske.

Pročitajte još:

Zbog togaje ponovno zatražio od Zapada da pošalje Ukrajini još oružja dugog dometa, jer kako kaže, ruski krstareći projektili imaju domet 2.000 kilometara, a ukrajinske rakete ne veći od 100 kilometara.

Rizik od nuklearnog sukoba

Ukrajinski zvaničnik je upozorio i na pretnju da Rusija upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

„To stvara rizik od „ograničenog” nuklearnog sukoba sa drugim silama“, naveo je Zaslužni i dodao da to predstavlja opasnost po čitavu Evropu, a da postoji realna mogućnost da se i ostale zemlje uključe u sukob i da na kraju sve kulminira Trećim svetskim ratom.

„Na kraju krajeva, počev od ovog trenutka, Ruska Federacija će postati ne samo pretnja mirnom suživotu Ukrajine, njenih suseda i niza evropskih zemalja, već i teroristička država zaista svetskih razmera“, rekao je Zalužnij.

BONUS VIDEO Eksplozije na Krimu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram