Sana Marin
Sana Marin Foto:POOL BENOIT DOPPAGNE / AFP / Profimedia

Na parlamentarnim izborima u Finskoj, održanim u nedelju, pobedila je Nacionalna koaliciona partija sa 20,8 odsto glasova, saopštilo je finsko ministarstvo pravde nakon prebrojanih 100 odsto glasačkih listića.

Pobednička, desničarska partija koju predvodi Peteri Orpo, osvojila je 20,8 odsto glasova i dobila je 48 od ukupno 200 mesta u novom parlamentu.

Dosadašnja premijerka Sana Marin (37), koja je bila najmlađi predsednik vlade u svetu kada je preuzela dužnost 2019, priznala je izborni poraz a njena Socijaldemokratska partija Finske dospela je na treće mesto sa osvojenih 19,9 odsto glasova i 43 poslanička mesta.

Sana Marin Foto:Lehtikuva / Heikki Saukkomaa via REUTERS

Druga je Finska partija, koju predvodi Rika Pura, sa 20,1 odsto glasova i osvojila je 46 poslaničkih mesta.

Na četvrtom mestu je Partija centra Finske sa 11,3 odsto osvojenih glasova i 23 poslanička mesta, a zatim slede Leva alijansa sa 7,1 odsto i 11 mesta, Zelena liga sa sedam odsto i 13 mesta, Švedska narodna partija sa 4,3 odsto i devet mesta, Demohrišćani sa 4,2 odsto i pet mesta i partija Pokret sada sa 2,4 odsto i jednim poslaničkim mestom, navodi TASS.

Ostale stranke nisu prešle izborni cenzus od 0,5 odsto glasova.

Pročitajte još:

Parlamentarni izbori u Finskoj održani su 2. aprila, a rezultati će biti zvanično potvrđeni 5. aprila, dok nova skupština počinje da radi 11. aprila.

„Dobili smo podršku i više mesta (u parlamentu). To je izvanredno postignuće, iako danas nismo bili prvi“, rekla je dosadašnja premijerka po objavljivanju rezultata jučerašnjeg glasanja.

Iako su je pristalice u svetu smatrali modelom progresivnog mladog lidera nove generacije, Marin je bila meta kritika u Finskoj zbog sklonosti ka žurkama i visokoj vladinoj potrošnji, ocenjuje Rojters.

BONUS VIDEO Finska i Švedska pred vratima NATO – Rusija preti odgovorom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar