Foto:EPA-EFE/Toms Kalnins

Turska je konačno odobrila zahtev Finske za pridruživanje NATO, čime su okončana višemesečna odlaganja, ali istovremeno je nastavila da blokira Švedsku da se pridruži vojnom savezu.

Turski parlament je u četvrtak jednoglasno glasao za članstvo Finske, otklanjajući poslednju prepreku u procesu pridruživanja.

Glasanje je ispunjenje „obećanja“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će Finskoj dozvoliti ulazak u odbrambeni savez, prenosi CNN.

Turska je bila poslednja članica NATO-a koja je odobrila pristupanje Finske, iako je Mađarska to učinila tek u ponedeljak.

Finska i Švedska decenijama su se zalagale za nesvrstavanje sa NATO-om kao način da izbegnu provociranje Moskve. Međutim, to se promenilo kada je počeo rat u Ukrajini i primorao dve skandinavske zemlje da preispitaju svoj neutralni status.

Ogromna većina članica NATO-a pozdravila je njihove prijave i odobrila ih za nekoliko nedelja. Ali dve zemlje – Turska i Mađarska – počele su da koče proces.

NATO ima politiku otvorenih vrata, što znači da svaka zemlja može biti pozvana da se pridruži ako izrazi interes, sve dok je sposobna i voljna da poštuje principe osnivačkog ugovora bloka.

Međutim, prema pravilima pristupanja, svaka država članica može staviti veto na pristupanje nove zemlje.

Erdogan je optužio Finsku i Švedsku za smeštaj kurdskih “terorističkih organizacija”, dok je mađarski premijer Viktor Orban tvrdio da „šire laži” o vladavini prava u njegovoj zemlji.

Turska i Mađarska su kasnije ublažile svoj stav o pristupanju Finske, otvarajući vrata njenom članstvu ranije ovog meseca. Međutim, i dalje se protive pridruživanju Švedske – barem za sada.

***

BONUS VIDEO: Finska i Švedska pred vratima NATO – Rusija preti odgovorom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar