Foto: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL, Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Podaci, dokumenti i fotografije koje je objavio tim ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog o palati na obali Crnog mora koja je navodno izgrađena za predsednika Rusije Vladimira Putina ne prestaju da intrigiraju javnost.

PROČIAJTE JOŠ:

Godinu dana nakon što su Navaljnijevi saradnici objavili prve fotografije i snimke Putinove palate na obali Crnog mora, usledio je nastavak, sa mnoštvom zanimljivih detalja o tome šta sve ta vila sadrži, koje su cene nameštaja i ko „pomaže“ Putinu da sakrije vlasništvo.

Putinova palata je pravi dvorski kompleks čija se vrednost procenjuje na više od 100 milijardi rubalja, odnosno 1,3 milijardi dolara.

Šta sve ima u palati?

Vazdušni prostor oko palate je regulisan kao zabranjeni vazdušni prostor za specijalnu upotrebu. Zgrade dvorskog kompleksa imaju površinu od 17.700 metara kvadratnih. Celokupni kompleks sa nalazi na imanju koje ima čak 8.000 hektara. Ovo mesto ima crkvu, heliodrom, amfiteatar, benzinsku pumpu, most od 80 metara i poseban tunel unutar planine sa salom za degustaciju.

Putinova palata Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Unutar glavne zgrade su bazin, banja, saune, turska kupatila, magacin, čitaonica, soba za karaoke, nargila bar, pozorište, bioskop, vinski podrum, kazino i desetak spavaćih soba za goste. Glavna spavaća soba ima 260 metara kvadratnih. Kuću je dizajnirao italijanski arhitekta Lanfranko Cirilo koji je dizajnirao nekretnine za brojne pripadnike ruske elite.

Objavljene fotografije su otkrile nove informacije o prostoru ispred glavne zgrade. Ono što su istražitelji rekli da je džinovski staklenik ispostavilo se da je kompleks restorana koji liči na restoran u tržnom centru.

U prizemlju restoranskog kompleksa se nalaze sobe za zaposlene u restoranu, a u samom restoranu, istovremeno može da večera čak 20 ljudi. Prostor ispod nadstrešnice se na planu zgrade naziva „pivska baštenska teresa“. Vladimir Putin voli pivo, o čemu je pričao i mnogo puta do sada.

Putinova palata Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Na ovom imanju postoji i podzemni teren za hokej, koji je inače i zvanično registrovan kao „Sportska zgrada broj 1“. Ono što je posebno privuklo pažnju zapadnih medija je striptiz klub koji se nalazi u palati. Reč je o prostoriji koja ima binu sa šipkom za striptiz. Nameštaj u sobi je postavljen tako da gleda ka bini. Svetla su prigušena.

Ono što je još privuklo pažnju je ste to da ova palata ima svoj vinski podrum. Tim Navaljnog ističe da Putin voli vino i da ga proizvodi u svojim fabrikama u susednim selima Divnomorskoje i Krinica. Dodaju da je Putin zabranio Rusima da kupuju italijanske proizvode i da se u Rusiji ne mogu naći italijanski sir i mesne prerađevine.

Putinova palata Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Skupoceni nameštaj

Ovu luskuzno zdanje je ukrašeno na svakom koraku. Dvoglavi zlatni orlovi, nacionalni simboli Rusije, nalaze se gotovo u svakoj prostoriji i najčešća su dekoracija u vili. Luksuzni nameštaj koji košta i do nekoliko hiljada evra, nalazio se tamo gde je prvobitni plan dizajna ukazivao.

Cene se, prema izvešaju tima Navaljnog kreću od oko 6.000 evra, pa čak do 17.000 evra, koliko recimo vredi samo jedna komoda u kući. Krevet za spavaću sobu vredi skoro 15.000 evra, a kanabe neverovetnih 9.500 evra. Samo jedna fotelja u kući ima cenu koja ide preko 9.000 evra. Sve skupa, za vrednost nameštaja samo iz spavaće sobe mogao bi se kupiti stan u Beogradu.

Putinova palata Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Hodnici i brojne sobe su se ispostavili daleko raskošniji nego što se prvobitno mislilo. Na svakom koraku se može naći mermer i zlato. Tu su i ukrasne lajsne različitih oblika i veličina. U gotovo svakoj prostoriji su raskošno ukrašeni lusteri, čija je cena verovatno jednako paprena kao i za nameštaj.

Prvobitna istraga tima Navaljnog nije pokazala da su bazensku sobu ukrašavale statue inspirisane Grcima, među kojima je glavna statua Posejdona, grčkog boga mora. Skoro svi luskuzni predmeti u vili su strane proizvodnje, tvrdi istraga. Mnogi komadi nameštaja su navodno kupljeni od italijanskih firmi.

Putinova palata Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Prikrivanje vlasništva

Zvaničnik ruske vlade Vladimir Kožin rekao je novinarima ruskog dnevnika Komersant da je ruska vlada je navodno odobrila izgradnju imanja od strane grupe Lirus i da je vlada zadržala udeo u projektu do 2008. godine, kada je svoj udeo prodala.

U početku ja palata navodno pripadala Putinovom prijatelju Nikolaju Šamalovu. Ruski biznismeni Aleksandar Ponomarenko i Arkadij Rotenberg su u različitim vremenima tvrdili da su oni vlasnici zgrade. Ponomarenko je navodno kupio 2011. godine kompaniju koja je bila vlasnik palate. Ronteberg je 2021. godine rekao da je sada on vlasnik i da je imanje kupio pre nekoliko godina. Istakao je da će palata kada bude završena postati luskuzan hotel. Rotenberg ima bliske veze sa Putinom, a ova palata je navodno građena za samog predsednika.

Putinova palata Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Ruska vlada je saopštila da ne može da otkrije ko je vlasnik kompleksa. Ništa se nije dogodilo od kada je Rotenberg rekao da je on vlasnik. Kako kaže tim Navaljnog, Rotenberg nije čak ni formalno postao vlasnik palate, niti je bio uključen u dokumente. Samo je izašao u javnost i rekao nekoliko reči. Jedina stvar koja nagoveštava njegovu umešanost je promena direktora kompanije koja je vlasnik firme koja poseduje palatu. Ime novog direktora je Sergej Guželjev.

Tu imamo i novog direktora kompanije koja je vlasnik firme. Za njega iz tima Navaljnog kažu da potpisuje dokumenta, da naručuje nameštaj i da je generalno odgovoran za sve privredne aktivnosti. Njegove ime je Nikita Vokhmin (33).

Ovo velelepno imanje je prvi put privuklo pažnju javnosti 2010. godine, nakon što je uzbunjivač Sergej Kolesnikov objavio otvoreno pismo ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu u kome je razotrkio izgradnju palate.

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Kompleks je privukao veću pažnju javnosti 2021. godine kada je Fondacija za borubtu protiv korupcije, koji vodi ruski opozicionar Navaljni, objavila istraživački dokumentarni film o njemu. Tim Navaljnog tvrdi da se ceo projekat finansira preko mreže Putinovih bivših kolega i njegovih školskih drugova.

Putinova palata Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

BONUS VIDEO: Vladimir Putin o borbi Rusije sa Korona virusom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram