Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia; Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

Istraživački tim Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja koji je trenutno u zatvoru, objavio je stotine fotografija ogromne vile na Crnom moru koja je navodno izgrađena za ruskog predsednika Vladimira Putina.

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljen godinu dana nakon istrage o „Putinovoj palati“, koja je pomogla da se podstaknu protesti širom zemlje, najnoviji video ima već oko 8,4 miliona pregleda na Jutjubu.

Istraga o ovoj nekretnini je objavljena 2021. godine i zasnovana je na analizi zvaničnih dokumenata i nekoliko fotografija unutrašnjosti vile. U originalnom videu, Navaljnijev tim se oslanjao na kompjuterski generisane prikaze o tome kako vila izgleda unutra na osnovu dizajnerskih planova koje su dobili, prenosi Moskov tajms.

Za svoj najnoviji projekat, Navaljnijev tim je dobio oko 500 fotografija, koje detaljno prikazuju unutrašnjost. Jedna od fotografija navodno prikazuje Putinovu spavaću sobu.

Foto:Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Dvoglavi zlatni orlovi, nacionalni simboli Rusije, nalaze se gotovo u svakoj prostoriji i najčešća su dekoracija u vili. Kupatilo je povezano sa spavaćom sobom.

Nove fotografije do kojih je došao tim Navaljnog, potvrđuju većinu početnih procena tima o unutrašnjem izgledu vile. Međutim, istina se pokazala mnogo gora, u nekim slučajevima, rekli su u novom videu.

Luksuzni nameštaj koji košta i do nekoliko hiljada evra, nalazio se tamo gde je prvobitni plan dizajna ukazivao. Hodnici i brojne sobe su se ispostavili daleko raskošniji nego što se prvobitno mislilo.

Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Tim Navaljnog naglašava da su fotografije snimljene pre nekoliko godina, a da je veći deo unutrašnjosti kasnije srušen. Prema istražiteljima, u početnoj izgradnji su napravljene greške i buđ je počela da se stvara u većini raskošno uređenih prostorija.

Kao i kod većine komada nameštaja, prvobitne procene tima o tome kako izgleda bile su tačne, jer su na internetu tražili modele nameštaja po njihovim imenima i serijskim brojevima i platili pristup katalozima.

Prema Navaljnijevom timu, ukupna cena palata tokom 17 godina izgradnje je blizu 1,3 milijare dolara (oko 100 milijardi rubalja). Vila takođe ima i bazen koji je bio raskočnije ukrašen nego što se prvobitno mislilo.

Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Prvobitna istraga nije pokazala da su bazensku sobu ukrašavale statue inspirisane Grcima, među kojima je glavna statua Posejdona, grčkog boga mora.

Sala za sastanke je imala dvokrilna vrata vrata. Navaljnijev time je pretpostavio da bi ovo mogla da bude prostorija koja je zvučno izolovana.

Vila je imala i vinski podrum koji je zaštićen staklenim zidovima za regulisanje temperature. Takođe, kuća ima i bioskop – dvospratnu salu koja uključuje i binu.

Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Prema rečima milijardera Arkadija Rotenberga, koji tvrdi da je pravi vlasnik vile, kompleks je predodređen da postane hotel. Prema saznanjima tima Navaljnog, veći deo vile je dizajnirao italijanski dizajner Lanfranko Cirilo.

Nakon što je prvobitni video objavljen pre godinu dana, državni mediji su sproveli sopstvene istrage i dobili su pristup palati. Do tada je većina raskošnih dekoracija nestala i još uvek nije zamenjena ažuriranom verzijom.

Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Novi video „Putinove palate“ već nekoliko dana zaradom je najgledaniji snimak na ruskom Jutjubu.

Skoro svi luskuzni predmeti u vili su strane proizvodnje, tvrdi istraga. Mnogi komadi nameštaja su navodno kupljeni od italijanskih firmi. Novi video nosi naziv „Zlatno ludilo – Prve slike Putinove palate“.

Objavljene fotografije su takođe otkrile nove informacije o prostoru ispred glavne zgrade. Ono što su istražitelji rekli da je džinovski staklenik ispostavilo se da je kompleks restorana koji liči na restoran u tržnom centru.

Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Ukupna veličina vile je oko 17.700 kvadratnih metara. Tim Navaljnog nije otkrio kako je došao do objavljenih fotografija. Prema rečima istražitelja, palata se i dalje gradi državnim novcem. U njihovom novom videu, tvrde da se od objavljivanja njihovog prvog videa 2021. godine, gotovo ništa nije promenilo u načinu na koji se izgradnja izvodi.

Prema filmu iz 2021. godine, projekat se finansira preko mreže Putinovih bivših kolega i njegovih školskih drugova. Kremlj negira da je Putin lično umešan. Oligarh Arkadij Rotenberg tvrdi da vila pripada njemu ali njegova tvrdnja nije potkrepljena dokumentima, kaže tim Navaljnog.

Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

Prvi video o „Putinovoj palati“ je postao najgledaniji snimak na Jutjubu u Rusiji 2021. godine, sa više od 120 miliona pregleda. Video je pokrenuo proteste širom zemlje. Protesti su se povećali nakon što je Navaljni zatvoren po povratku u Rusiju, ali su naišli na brutalan odgovor vlasti.

Foto:Alexei Navalny / East2West News / Profimedia

BONUS VIDEO: Vladimir Putin o borbi Rusije sa Korona virusom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare