Amerika Rusija pregovori Ženeva
Foto: EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

Rusko-američki pregovori o strateškoj stabilnosti završeni su u Ženevi. Šefica američke delegacije Vendi Šerman ostala je pri stavu da su SAD čvrste u odluci da odbiju bezbednosne predloge Moskve, jer ne žele nikome da zatvore vrata NATO-a. Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov saopštio je da nema napretka u pregovorima.

Zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman izjavila je da je razgovor američke i ruske delegacije bio iskren i, istakavši da je otvorena za skori novi susret na kojem će se raspravljati o više detalja.

Objasnila je i da tokom razgovora nije bilo reči o mogućnosti da se promeni obim američkog vojnog kontigenta u Evropi, jer se strane nisu pripremile na tu temu.

Šermanova je, takođe, rekla i da ne zna da li je Rusija spremna za smirivanje tenzija u Ukrajini, jer SAD s tim u vezi nisu dobile nikakve garancije od Moskve, prenosi RIA Novosti.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov saopštio je da nema napretka u pregovorima Moskve i Vašingtona.

Amerika Rusija pregovori Ženeva
Foto: EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

Kako je istakao, Rusija je na pregovorima objasnila da nema nikakve planove niti namere da napada Ukrajinu, pa s tim u vezi nema bojazni od scenarija eskalacije.

Kaže da reaguju na ono što naziva agresivnim ponašanjem NATO-a i Ukrajine, koja se naginje ka Zapadu i teži da se pridruži alijansi.

Naveo je i da dobijanje pravnih garancija o neširenju NATO-a ostaje imperativ za Moskvu, isključujući buduće članstvo Ukrajine u NATO-u.

Poručio je da Rusija želi garanciju od „livenog gvožđa“ da Ukrajina nikada ne sme da pristupe zapadnom vojnom savezu jer, kako kaže, takav potez bi predstavljao ozbiljnu bezbednosnu pretnju svakom ruskom državljaninu.

Razgovor trajao sedam i po sati

Ruska agencija Sputnjik navodi da je sastanak trajao oko sedam i po sati i da je održan iza zatvorenih vrata, a napravljena je kratka pauza samo za ručak.

Prema snimku koji je objavljen uoči početka sastanka, vidi kako predstavnici Moskve i Vašingtona ulaze u salu i sede jedni naspram drugih.

Zatim, šefovi delegacija prilaze zastavama za protokolarno fotografisanje.

Tokom fotografisanja, diplomate su čuvale fizičku distancu i nisu se ni rukovale, dodaje Sputnjik.

Svetske agencije ranije su prenele da su rusku delegaciju predvodili zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, a američku prvi zamenik državnog sekretara Vendi Šerman.

U nedelju uveče održani su preliminarni razgovori u formi radne večere.

Jedna od glavnih tema, dodaju mediji, bio je nacrt sporazuma koji je Rusija dostavila SAD i njihovim saveznicima sredinom decembra, a koji uključuje neširenje NATO-a dalje na istok.

Razgovori o bezbednosnim garancijama odvijaće se u tri faze – dva dana nakon sastanka u Ženevi, 12. januara u Briselu će se održati sastanak Saveta Rusija–NATO, a 13. januara konsultacije na bečkoj platformi Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

BONUS VIDEO: Požar u Bronksu, izgorela zgrada, poginula i deca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar