Sergej Lavrov Foto: AP Photo/Jason DeCrow

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je sinoć na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku da je Ukrajina potrošni materijal za Zapad koji predvode SAD u njihovoj borbi protiv Rusije.

„Svakom nepristrasnom posmatraču je krajnje jasno da je za Anglosaksonce, koji su u potpunosti potčinili Evropu, Ukrajina samo potrošni materijal u borbi protiv Rusije“, istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, NATO je Rusiju proglasio direktnom pretnjom na putu ka totalnoj dominaciji SAD i označio Kinu kao dugoročni strateški izazov. Lavrov kaže i da SAD pokušavaju da pretvore ceo svet u svoje „dvorište“, koristeći nelegitimne jednostrane sankcije protiv onih koji se ne slažu.

Vašington je zadao sebi zadatak da preuzme azijske teritorije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

„Oni se igraju vatrom oko Tajvana. Povrh toga, obećavaju vojnu podršku Tajvanu“, istakao je Lavrov.

PROČITAJTE JOŠ

Lavrov je kazao i da su zapadne države izazvale propadanje sistema UN.

„Jedna od posledica krstaškog rata protiv onih koje je Zapad proglasio za nepoželjne je sve dublje propadanje multilateralnih institucija, koje SAD i njeni saveznici pretvaraju u oruđe za ispunjavanje svojih interesa. Ova linija je nametnuta UN, njenom Savetu za ljudska prava, Unesku i drugim multilateralnim telima“, naglasio je Lavrov.

Finansijske i logističke prepreke koje postavljaju SAD i Evropska unija izvozu ruskog žita i đubriva još nisu u potpunosti uklonjene, rekao je on.

„Pohvaljujemo napore generalnog sekretara (UN Antonija Gutereša), koji je omogućio Istanbulski sporazum od 22. jula. Međutim, ovi sporazumi se moraju primeniti. U međuvremenu, većina brodova koji prevoze ukrajinsko žito ne plovi u najsiromašnije zemlje, dok finansijske i logističke prepreke koje su stvorile SAD i EU ruskom izvozu žitarica i đubriva još nisu u potpunosti uklonjene“, naveo je Lavrov.

„Rusija neće preduzeti prve korake ka dijalogu sa Zapadom“

Rusija u trenutnoj situaciji neće preduzeti prve korake ka dijalogu sa Zapadom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Ne odbijamo kontakte, a kada se dobiju odgovarajući predlozi, pristajemo. Naši partneri žele da se sastanu tiho da niko ne zna za to, izvolite. Jer uvek je bolje razgovarati nego ne razgovarati. Ali u situaciji u kojoj smo mi, Rusija sada neće preduzeti nikakve prve korake“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle obraćanja na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku, prenele su RIA Novosti.

„Oni će nas kontaktirati pa ćemo videti“, kazao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je naglasio da Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom, ali da što duže Kijev bude to odbijao, biće teže pregovarati.

„Mi imamo svoju doktrinu nuklearne bezbednosti“

On je istakao da su sve situacije kada Rusija može da upotrebi nuklearno oružje jasno precizirane u vojnoj doktrini zemlje.

„Što se tiče Ruske Federacije, predsednik i drugi predstavnici Kremlja su to u više navrata izjavljivali, mi imamo svoju doktrinu nuklearne bezbednosti, to je dokument koji je dostupan javnosti, u njemu je sve zapisano“, naveo je Lavrov.

On je istakao da će Rusija nedvosmisleno poštovati rezultate referenduma koji se održavaju u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR), kao i u oslobođenim područjima Hersonske i Zaporoške oblasti.

„Kao što je predsednik (Rusije Vladimir) Putin rekao, sigurno ćemo poštovati rezultate ovih demokratskih procesa“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare.

BONUS VIDEO: Visković o nedolasku Lavrova: Svi su izgubili izuzev CG i Severne Makedonije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)