Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Ruski sud izrekao je uslovnu zatvorsku kaznu od dve godine jednoj ženi iz Sankt Peterburga koja je na grobu roditelja predsednika Vladimira Putina ostavila poruku u kojoj je pisalo da su „odgajali nakazu i ubicu“.

Sud je Irinu Cibanevu (60) proglasio krivom za skrnavljenje groba motivisano političkom mržnjom. Njen advokat je rekao da nije priznala krivicu jer nije fizički oskrnavila grob niti je želela kampanju u javnosti za svoj postupak.

U poruci koju je Cibaneva stavila na grob uoči Putinovog rođendana u oktobru je pisalo: „Roditelji manijaka, odvedite ga sa sobom. On izaziva toliko bola i nevolja. Ceo svet se moli za njegovu smrt. Smrt Putinu. Odgajili ste nakazu i ubicu“.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara 2022. godine, ruske vlasti obračunavaju se sa svojim protivnicima, naveo je AP.

PROČITAJTE JOŠ

Sveobuhvatna kampanja represije Kremlja je kriminalizovala kritiku rata. Pored novčanih i zatvorskih kazni, optuženi su stavljeni na crnu listu, označeni su kao „strani agenti“ ili su pobegli iz Rusije.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar