Nedeljama unazad Ukrajina se sprema za veliku prolećnu ukrajinsku kontraofanzivu za koju se veruje da bi mogla da promeni tok rata. Budući da Kijev sada ima sve što mu je potrebno - zapadno oružje i relativno suv teren - početak akcije iščekuje se iz dana u dan. Međutim, konkretnih koraka nema ni na vidiku i, čini se, u narednom periodu neće ih ni biti. To je potvrdio i prvi čovek Ukrajine Vladimir Zelenski, kratkom i sumornom izjavom: "Treba nam još vremena".

Naime, Zelenski je izjavio da je ukrajinskoj vojsci potrebno više vremena da pripremi očekivanu kontraofanzivu koja ima za cilj potiskivanje ruskih okupacionih snaga. Prvi čovek Ukrajine rekao je da bi bilo „neprihvatljivo” da napad započne sada jer bi bilo izgubljeno previše života.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

„Sa onim što imamo možemo uspešno da napredujemo. Ipak, izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo. Dakle, treba da sačekamo. Treba nam još malo vremena“, rekao je Zelenski.

Analitičari ukazuju da se Zelenski zapravo pribojava onoga što je ruska vojska ostavila za sobom.

Naime, snage Kremlja su duboko ukopane u istočnim oblastima Ukrajine sa slojevitim odbrambenim linijama do 20 kilometara dubine. Ukrajinska kontraofanziva bi se verovatno suočila sa minskim poljima, protivtenkovskim rovovima i drugim preprekama. U ovom trenutku, taj teren je za ukrajinske snage, poprilično nepoznat.

Takođe, ruska vojska se odavno priprema za ovakav scenario. Ruske snage su se od decembra utvrdile duž čitavog fronta. Satelitski snimci pokazuju da se trupe koje su u februaru 2022. godine napale Ukrajinu ukopavaju na strateškim tačkama na okupiranim područjima. Kako su svojevremeno navodile britanske tajne službe, već decenijama u svetu nije bilo tako jakog utvrđivanja na frontu.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Na ruskom graničnom području, kao i u južnoj i istočnoj Ukrajini, podignuto je na hiljade novih utvrđenja- rovova, tenkovskih blokada i kanala, koji se protežu stotinama kilometara.

Rovovi su navodno toliko duboki da čovek u njima može da stoji. S prednje strane su ojačani vrećama peska ili kamenjem. To bi trebalo da rusku pešadiju zaštititi od hitaca, krhotina granata i artiljerijske vatre.

Najviše ih je u jugoistočnom delu regiona Zaporožja na istoku Ukrajine i na području koje povezuje anektirani Krim s ostatkom Ukrajine.

Ima li Kijev keca u rukavu?

Ipak, odlaganje početka ofanzive ne mora nužno da znači nespremnost. Strpljenje i osećaj za pravi trenutak mogao bi na kraju da dovede do boljih rezultata, od onih koje bi postigli jurišom na neprijateljske položaje po svaku cenu.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kako tvrde mnogi analitičari, svrha odlaganja zapravo se svodi na to da ukrajinska obaveštajna služba još uvek nije pronašla savršenu lokaciju za probijanje ruskih linija.

Uz to, kao što je već poznato, ukrajinska vojska je spremna da izvede operaciju „Udarac Feniksa“. Za ovu operaciju svet je saznao iz strogo poverljivih dokumenata koji su nedavno procurili iz Pentagona. U njima je navedeno da ukrajinske trupe čekaju da se poboljša vreme i prestanu obilne kiše koje na terenu stvaraju blato koje usporava vozila i tenkove.

U fokusu ove operacije je i zapadna vojna pomoć, pre svega američki i nemački tenkovi Abrams i Leopard 2, te 571 američko oklopno vozilo HMMWV.

Uz oružje, radilo se i na dodatnim obukama ukrajinskih trupa. Za napad je pripremljen 10. operativni korpus koji se sastoji od devet brigada i u svom sastavu ima 253 tenka, 381 borbeno-oklopno vozilo i 147 „komada“ artiljerije.

Foto: EPA-EFE/STR/STRINGER, EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA/SERGEY SHESTAK/ROMAN PILIPEY

Čekaju slom u Kremlju?

Ipak, kao razlog odlaganja kontraofanzive navodi se još jedna faktor – razdor u Kremlju. Navodno, ukrajinske trupe iščekuju da sukob između Jevgenija Prigožina, lidera ruske paravojne formacije Vagner koja predvodi napade na Bahmut, i zvaničnih vojnih vlasti u Kremlju totalno eksplodira i dovede do kolapsa na frontu.

Pročitajte još:

Ukoliko je to tačno, čini se da će dugo najavljivana akcija uslediti uskoro, jer tenzije u ruskom vojnom vrhu nikada nisu bile veće. Lider Vagnera danima unazad brutalno napada rusku vojsku.

Nedavno je okrivio pripadnike zvaničnih jedinica Rusije da su pobegli sa svojih položaja u blizini Bahmuta, grada koji je zbog brutalnosti borbi i broja stradalih dobio nadimak „mašina za mlevenje mesa“.

Takođe je pre nesto više od nedelju dana po prvi put zapretio ministru odbrane Sergeju Šojguu i komandantu ruskih snaga u Ukrajini Valeriju Gerasimovu i postavio ultimatum – ako Vagnerovi borci ne dobiju potrebnu municiju, napuštaju Bahmut. Oni su navodno obećali da će je poslati, ali Prigožin tvrdi da se to još nije dogodilo.

BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare