Vladimir Putin, Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/ZIPI/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK , Shutterstock

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovo je postao prva tema regionalnih medija, a sve zbog stava o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Međutim, Milanovićeva fotografija ovog puta nije obišla samo region, već je stigla i do najzabačenijih delova Rusije, sve zbog novog sukoba sa premijerom Andrejem Plenkovićem. Nije dugo trebalo da Plenković i Milanović obnove sukob, ali i da se ponovo začuje pitanje - da li je Milanović ruski čovek na Balkanu?

Naime, hrvatska Vlada je nedavno odlučila da svoje usluge ponudi Ukrajini. Plenković je iz Luksemburga poslao poruku čelnicima Evropske unije, ali i Ukrajine, da njegova zemlja može da obučava ukrajinske vojnike za rat sa Rusijom.

On je istakao da najmanje 15.000 vojnika može da stekne odgovarajuće znanje u Hrvatskoj, a tamošnji mediji preneli su konkretne detalje ove ponude.

Tako bi se u Hrvatskoj sprovodila obuka borbenih spasilaca i instruktora, kao i dela pripadnika inženjerije.

Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ipak, ubrzo nakon Plekovićeve objave oglasio se i predsednik države Zoran Milanović i očekivano, ili ne, istakao da on to neće dozvoliti.

„Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam umešanost Hrvatske u ovaj rat više nego što bi trebalo. Кonkretni smo i to je to. Ja kao vrhovni komandant to neću odobriti“, kazao je on.

Heroj Putinovih medija

U prilog tome govori i činjenica da je ubrzo nakon snažnog protivljenja obuci ukrajinskih vojnika Milanović postao glavna tema gotovo svih ruskih medija.

O Milanovićevim izjavama uveliko pišu ruski mediji.

Tako je ruska državna novinska agencija TASS prenela njegove izjave, a agencija RIA Novosti je dodala da je on i ranije „naglašavao da su Rusija i Hrvatska postale neprijateljske države“ i izrazio zabrinutost zbog toga.

Zoran Milanović Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Ruski Interfaks piše da je Zagreb ponudio obuku EU za ukrajinske vojnike, što je predsednik Milanović kategorično odbio.

Regnum navodi da se Milanović protivi „obuci kijevskih militanata u Hrvatskoj” i da ne podržava „preterano mešanje u sukobe na teritoriji bivše Sovjetske Socijalističke Republike Ukrajine”.

Podsećaju i da je bivši hrvatski fudbaler i reprezentativac Tomislav Dujmović pre nedelju dana rekao da je Milanović stao na stranu Rusije i da objektivnije posmatra sukob Rusije i Ukrajine od premijera Andreja Plenkovića.

Inače, Milanović se ne protivi samo obuci vojnika, već i slanju naoružanja u Ukrajinu zbog opasnosti da hrvatska vojska ostane bez naoružanja.

Dobro poznat stav

Iako je fokus sada na njegovom protivljenju obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, ovo nije prvi put da su Milanovićeve izjave ocenjene kao „proruske“, a mediji pod Putinovom kontrolom i ranije su se bavili njegovim likom i delom.

U junu ove godine na nekoliko lokacija u Zagrebu su osvanulu grafitii sa uvredljivim porukama za predsednika Milanovića.

Na zidovima podvožnjaka u jednoj zagrebačkoj ulici napisano je „Milanoviću, koliko su ti Rusi platili“, i „Milanoviću, kaži Hrvatima kada ćeš pomilovati udbaše“.

Foto: Printscreen FoNet/Video

Grafit u kojem predsednika Milanovića pitaju „koliko su mu Rusi platili“ verovatno proizlazi iz sukoba u koji su on i predsednik Vlade Andrej Plenković ušli nedugo nakon početka rata u Ukrajini koji traje već više od osam meseci.

Plenković je Milanoviću više puta prigovorio da daje „proruske“ izjave, te da relativizuje rusku invaziju na Ukrajinu.

Blokada Finske i Švedske

Evropska unija se Milanovićevim oštrim stavovima bavila i pre nekoliko meseci, kada su Finska i Švedska najavile da će podneti zahtev za članstvo u NATO savezu.

Pored Redžepa Tajipa Erdogana, jedan od prvih ljudi koji je to kritikovao je upravo Milanović.

POGLEDAJTE JOŠ:

„To ne bi bio čin protiv Finske i Švedske, nego za Hrvatsku. U tom slučaju bi se istog trenutka rodio neverovatan interes za Hrvatsku i njene problem“, rekao je tada hrvatski predsednik.

Istovremeno, on se u više navrata sretao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ranije označenim kao „crna ovca Evrope“, ali i jedan od saveznika Vladimira Putina.

Nisu izostali ni ručkovi sa Miloradom Dodikom na njegovom privatnom imanju, neposredno nakon što se Dodik vratio iz Moskve, gde je posetio ruskog lidera Vladimira Putina.

Sve ove činjenice dovele su u pitanje Milanovićevo delovanje i namere, a optužbe da „radi za Rusiju“ sada sve glasnije odjekuju Balkanom, ali i Evropom.

BONUS VIDEO Milanović o aferi ispravljanja ocena njegovom sinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar