Foto: REUTERS/Denis Balibouse, Promo

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je juče da nije upoznat sa idejom evropskih ministara spoljnih poslova da obuče 15.000 ukrajinskih vojnika u Evropi, ali je naglasio da je "ne podržava”. "Ne podržavam uključivanje Hrvatske u ovaj rat više nego što bi trebalo. To bi dovelo rat u Hrvatsku. Korektni smo, solidarni, i to je to", rekao je on. O Milanovićevim izjavama uveliko pišu ruski mediji i podsećaju da je on i ranije „naglašavao da su Rusija i Hrvatska postale neprijateljske države i izrazio zabrinutost zbog ove činjenice“.

Ako bi se Ministarstvo Hrvatske složilo sa idejom da se 15.000 ukrajinskih vojnika obuči u Evropi, Milanović im unapred poručuje: „Nemojmo tako. Kao vrhovni komandant (Hrvatskih oružanih snaga) to neću odobriti“. Ocenio je  da mnogi profitiraju od rata u Ukrajini, i to, kako je rekao, „politički paraderi“.

Milanovićeve izjave uveliko prenose ruski mediji. Tako je ruska državna novinska agencija TASS prenela njegove izjave, a agencija RIA Novosti je dodala da je on i ranije „naglašavao da su Rusija i Hrvatska postale neprijateljske države“ i izrazio zabrinutost zbog toga.

Ruski Interfaks piše da je, prema pisanju hrvatskih medija, Zagreb ponudio obuku EU za ukrajinske vojnike.

Regnum piše da se Milanović protivi „obuci kijevskih militanata u Hrvatskoj” i da ne podržava „preterano mešanje u sukobe na teritoriji bivše Sovjetske Socijalističke Republike Ukrajine”.

Podsećaju i da je bivši hrvatski fudbaler i reprezentativac Tomislav Dujmović pre nedelju dana rekao da je Milanović stao na stranu Rusije i da objektivnije posmatra sukob Rusije i Ukrajine od premijera Andreja Plenkovića.

Inače, Milanović se ne protivi samo obuci vojnika, već i slanju naoružanja u Ukrajinu zbog opasnosti da hrvatska vojska ostane bez naoružanja, piše MKRU. Dodaju da bi on pristao da pošalje oružje u slučaju da Hrvatska dobije odštetu.

„Milanović potvrdio da NATO učestvuje u sukobu“

Televizija SEV javlja da je Milanović kritikovao NATO alijansu i prenosi njegovu izjavu da je „na prvom mestu hrvatska odbrana, a onda dugo, dugo ništa, pa NATO, i treći“.

„Hrvatski predsednik je potvrdio da NATO učestvuje u sukobu u Ukrajini“, piše portal Iz.ru.

Milanovićeve izjave preneo je i Komersant, koji se fokusira na izjavu da bi obuka ukrajinskih vojnika predstavljala mešanje Hrvatske u rat u Ukrajini.

Ruska gazeta podseća i na to  da je ovu ideju, pored Milanovića, odbio i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

BONUS VIDEO: Milanović: Hrvatska nikakav igrač, gas i naftu dobijamo iz Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar