Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/AP Photo/Alexei Alexandrov/AP Photo/Andriy Andriyenko/Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia

Rusija je u 21. veku vratila koncentracione logore i želi naterati još milione Ukrajinaca u izbeglištvo, rekao je šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak u Zagrebu.

On je videovezom učestvovao na sastanku Krimske platforme i predstavnika institucija za ljudska prava na temu „Bitka za ljudska prava. Krim. Ukrajina. Svet“. Skup se održao dan nakon parlamentarnog samita Krimske platforme na koji su stigli zvaničnici parlamenata pedesetak zemalja.

„Danas, u 9. mesecu, u totalnom ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, moram reći da su se u Evropu, u 21. veku, vratili logori smrti“, rekao je Jermak, šef kancelarije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, prenosi Index.hr.

Volodimir Zelenski Foto:American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Dodao je da takvi logori postoje u Rusiji i na okupiranim delovima Ukrajine.

„To je teško verovati, to ne ulazi u glavu, ali je činjenica“, kazao je. U tim logorima Ukrajince se brutalno muči, primorani su na glad i nemaju pristup lečenju, a ponekad ih direktno ubijaju, nastavio je Jermak.

„Aušvic je postao jedan od brojnih simbola nacističkih zločina, a Olenjivka će postati jedan od brojnih simbola zločina rasista“, rekao je, osvrćući se na ukrajinski grad pod okupacijom Rusa optuženih da su tamo usmrtili brojne ukrajinske vojnike te nazivajući rusku vojsku čestim ukrajinskim nazivom koji kombinuje reči ‘Rusi’ i ‘fašisti’.

Foto: Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia, SERGEY KOZLOV/EPA-EFE

„Rusija se bori protiv demokratskog sveta“

Jermak je rekao kako je svet upoznat s ruskim zločinima kroz scene masovnih grobnica u Buči, no da se one otkrivaju u gotovo svakom oslobođenom ukrajinskom gradu. Rusi danas napadima na ključnu infrastrukturu žele pretvoriti milione Ukrajinaca u izbeglice i postići da „oni umru na hladnoći i u mraku“, zaključio je.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinski poverenik za ljudska prava Dmitro Lubinec na skupu je naglasio kako „nažalost živimo u vremenu kad diplomatija ne igra veliku ulogu“ jer Rusija kao zemlja agresor „pokazuje da kad imate nuklearno naoružanje i moćnu vojsku možete nametati svoja pravila celom svetu“.

Lubinec je dodao kako je zbog toga međunarodno humanitarno pravo danas „samo reč na papiru“, no zahvalio je predstavnicima iz celog svijeta koji su učestvovali na skupu i iskazali svoju solidarnost s Ukrajinom i iznosili predloge daljeg zajedničkog delovanja.

„Rusija se bori protiv demokratskog sveta, a sve je počelo s Krimom i trajaće dok se tamo ne promene zastave, dok one ne postanu plave i žute. Demokratski svet mora pokazati da ima snagu za pobedu. Moramo se boriti za ljudska prava, a tu je naša uloga ključna“, rekao je.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar