Foto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia

Ruski istražni komitet pokrenuo je krivičnu istragu zbog napada raketama tipa Točka-U na Kramatorsk u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi, saopštila je danas kancelarija za medije Istražnog komiteta. Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je napad izvela je ukrajinska vojska iz područja naseljenog mesta Dobropolje.

Glavno istražno odeljenje ruskog istražnog komiteta pokrenuo je krivični postupak protiv komandanta brigade ukrajinskih oružanih snaga i drugih NN osoba koji se terete za krivično delo predviđeno tačkom jedan člana 356 Krivičnog zakona Rusije – Okrutno postupanje prema civilnom stanovništvu i upotreba sredstava i metoda ratovanja zabranjenih Međunarodnim ugovorom Ruske Federacije.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je napad na železničku stanicu u Kramatorsku izvela raketna divizija Oružanih snaga Ukrajine iz područja naseljenog mesta Dobropolje koje se nalazi 45 kilometara jugozapadno od grada“..

Cilj napada, kako se navodi, bio je onemogućavanje masovnog odlaska stanovnika iz grada kako bi ih iskoristili kao “živi štit“ za odbranu svojih položaja“.

Ruski vojni resor takođe tvrdi da je „kijevski režim objavio na društvenim mrežama montirane fotografije lansirnih sistema “Točka U“ koji su učestvovali u rusko-beloruskim vojnim vežbama “Saveznička odlučnost 2022“, održanim u februaru 2022“ kako bi optužili Rusiju da su njene trupe izvele napad.

Ukrajinske železnice izvestile su danas da je najmanje 50 ljudi poginulo, a više od 100 ranjeno u raketnom napadu na železničku stanicu u Kramatorsku gde su bili civili koji beže iz Donbasa, oblasti koja je na meti ruskih snaga. Ukrajinska bezbednosna služba kasnije danas je javila da je u napadu poginulo 50 ljudi. Rusko ministarstvo je odmah danas demantovalo da ruske snage stoje iza tog napada.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Bombardovana železnička stanica u Kramatorsku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare