Foto: Danish Defence Command

Rusija će zahtevati izveštaje od zemalja koje sprovode nacionalne istrage o sabotaži na gasovodima Severni tok, rekla je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Nastavićemo da pokrećemo ovu temu, koja je nezgodna za Zapad. Nastavićemo da joj se vraćamo i nateraćemo ove zemlje da joj se vrate, zahtevajući izveštaj o nacionalnim istragama“, izjavila je Zaharova na brifingu u Moskvi.

Ona je, kako navodi agencija TASS, rekla da se „samo utvrđivanjem istine i kažnjavanjem onih koji stoje iza tog terorističkog napada“ može izbeći „ponavljanje ovakvih napada u budućnosti“ i zaštititi „globalna energetska infrastruktura“ moguće je samo utvrđivanjem istine“.

Moskovska agencija podseća da Savet bezbednosti UN u ponedeljak nije podržao rezoluciju Rusije i Kine o međunarodnoj istrazi sabotaže na gasovodima Severni tok.

Dokument su podržale tri zemlje, bez glasova protiv, a 12 zemalja članica SB UN bilo je uzdržano, a za usvajanje je bilo neophodno devet glasova.

Za rezoluciju su glasale Rusija, Kina i Brazil, a uzdržale su se Albanija, UK, Gabon, Gana, Malta, Mozambik, UAE, SAD, Francuska, Švajcarska, Ekvador i Japan.

Nacrtom rezolucije predlagano jeda se generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu poveri uspostavljanje nezavisne međunarodne istražne komisije „kako bi sprovela sveobuhvatnu, transparentnu i nepristrasnu međunarodnu istragu svih aspekata čina sabotaže na gasovodima Severni tok 1 i 2 — uključujući identifikaciju njegovih izvršioci, sponzori, organizatori i saučesnici“, podseća TASS.

***

BONUS VIDEO: Ukrajinski dron s eksplozivom pao u Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar