Dejan Berić Foto: Printscreen/YouTube/Dejann Bericc

Dejan Berić, srpski dobrovoljac, koji već godinama ratuje na strani Rusije, objavio je video na kom se navodno žali na položaj Srba u ruskoj armiji, navodeći da su srpskim dobrovoljcima Rusi nedavno "razbili glave" i nazivali ih pogrdnim imenima.

On se žalio na komandu 119. padobranskog puka, gde su srpski plaćenici raspoređeni. Kako je na Telegram kanalu objavio BBC na ruskom, Berić je u video poruci naveo da je odnos prema Srbima u puku u početku bio veoma loš, komandanti pukova su ih vređali i nisu razumeli zašto su došli u Rusiju da učestvuju u ratnim dejstvima protiv Ukrajine.

Kako piše Berić, komandanti pukova srpskim plaćenicima nisu ništa obezbeđivali, pa su sami Srbi morali da se bave nabavkom vozila, kvadrokoptera, borbenih čizama, pa čak i snabdevanjem vojske vodom, zajedno sa „Narodnim frontom“.

On kaže da je pred Novu godinu komanda 119. puka naredila srpskim plaćenicima da jurišaju na ukrajinske položaje, rečima „pronađite drugo oružje u borbi“.

Srbi su u takvim uslovima odbili da izvrše juriš, rekli su da više neće služiti u ovoj jedinici, rekao je Berić, i zatražili da budu prebačeni u drugu jedinicu.

Međutim, komandanti pukova su Srbe proglasili dezerterima i ratnim zločincima, izbačeni su iz zemunice, držani na hladnoći nekoliko dana, a potom su predstavnici vojne policije od njih tražili da potpišu papire kojima se priznaju da su špijuni.

Dejan Berić Foto: Printscreen/YouTube/Dejann Bericc

„Jutros im je došla vojna policija, ušla u zemunicu, pucala u vazduh, tukla vojnike kundacima, razbijala im glave“, rekao je Berić o poslednjim vestima o životu srpskih plaćenika u ruskoj vojsci.

Prema njegovim rečima, apelovao je na vojno tužilaštvo i administraciju šefa Čečenije da Srbi budu prebačeni u odred Ahmat pod komandom Apti Alaudinova, ali „rukovodstvo 119. puka ne želi da se ovo dobro završi, “, rekao je Berić.

„Komanda 119. puka je organizovana kriminalna grupa. Očekujem da ću nakon ovoga biti zatvoren zbog diskreditacije vojske“, rekao je Berić.

Pored svog apela, objavio je i apel samih srpskih dobrovoljaca u kome su tražili da budu prebačeni u drugu jedinicu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Rusko Ministarstvo odbrane još nije komentarisalo Berićeve optužbe.

Podsetimo, Berić je snajperista koji od 2014. godine ratuje na strani Rusije u Ukrajini. Nedavna istraga „Gardijana“ utvrdila je da je on drugi čovek u lancu koji dovodi srpske dobrovoljce u Rusiju i obučava ih.

Kako srpski zakon ne dozvoljava ratovanje za drugu zemlju, protiv njega je u Srbiji pokrenut krivični postupak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare