Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia/EPA PHOTO EPA FILES/STRINGER/Shutterstock

Nedavne istrage BBC-a na ruskom i britanskog "Gardijana" otkrile su da od leta veliki broj dobrovoljaca iz Srbije putuje u Moskvu, odakle se pridružuju snagama Rusije koje se bore u Ukrajini. Na čelu te grupe navodno se nalazi Davor Savičić, kodnog imena Vuk, koji komanduje srpskim regrutima koji se bore za Vladimira Putina. Ko je misteriozni Savičić, koji sada pokušava da oformi jedinicu od 1.000 srpskih dobrovoljaca?

Na osnovu izveštaja koje su dala dva srpska borca u Rusiji, kao i spiska regrutovanih Srba koji je procurio, „Gardijan“ je otkrio da su ruski zvaničnici planirali da regrutuju stotine srpskih državljana kako bi ojačali svoju vojsku.

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je uvela niz zakona kako bi privukla strane državljane da se pridruže njenim redovima. Ruski predsednik Vladimir Putin je na bezbednosnom sastanku rekao da Kremlj treba da pomogne ljudima iz inostranstva koji planiraju da se bore na strani Rusije.

Foto:U.S. Army / Zuma Press / Profimedia

Od tada, ruski lider je potpisao naredbu o smanjenju minimalne dužine vojne službe po ugovoru za strance sa pet godina na jednu, i ponudio ubrzanu regrutaciju boraca van Rusije.

Na čelu srpske šeme regrutovanja, plana koji je verovatno osmišljen tokom leta, nalazi se Davor Savičić, Srbin koji je godinama proveo boreći se u okviru prvog upada Rusije u Ukrajinu 2014. godine.

Ko je Davor Savičić?

U pitanju je čovek poreklom iz Doboja, o kom su ranije pisali brojni ruski i svetski mediji. On je državljanin Bosne i Hercegovine i u ranijim intervjuima je rekao da živi u ruskom gradu Himki, gde je navodno radio na gradilištu.

„Fontanka“ je pre nekoliko godina pisala da ima dokaze da je Savičić nekoliko puta viđen u kampu za obuku u ruskom selu Molkino, odakle je jedan broj boraca po ugovoru sa Vagnerom raspoređen u Siriju.

Borci koji su razgovarali sa „Fontankom“ rekli su da je Savičić bio veoma cenjen od strane svojih pretpostavljenih u Vagneru zbog svog velikog bojnog iskustva i da je dobio kodno ime Vuk kao odraz njegove snage i hrabrosti u borbi.

„Fontanka“ je, kako je preneo BIRN, navela da je Savičić prepoznat kao zvezda u usponu među plaćenicima tokom sukoba na istoku Ukrajine, kada je, prema tvrdnjama bosanskih službi bezbednosti, bio jedan od mnogih bosanskih Srba koji su odlučili da se pridruže proruskim pobunjenicima.

Bosanska policija je za BIRN rekla da veruje da plaćenici imaju sedište u Moskvi, a većinski su registrovani kao privremeni radnici u Rusiji kako bi izbegli krivično gonjenje kod kuće kao strani borci.

Podaci bosanske policije sugerišu da je Savičić bio pripadnik raznih jedinica tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ali je najduže vreme proveo boreći se uz Tigrove Željka Ražnatovića Arkana.

Željko Ražnatović Arkan Foto: EPA/MILOS VUKADINOVIC

Tigrovi, koji su na papiru bili paravojska, imali su jake veze sa srpskom službom Državne bezbednosti (DB) – za koju je u jednom trenutku radio i Savičić.

Kada je sukob na Kosovu počeo da eskalira 1998. godine, Savičić se pridružio jedinici DB-a poznatoj kao „Frenkijevci“. Njihov šef Franko Simatović, poznatiji kao Frenki, osuđen je u Hagu na 15 godina zatvora.

Crnogorsko tužilaštvo je 2001. godine optužilo Savičića i još trojicu muškaraca da su postavili bombu u kuću Duška Martinovića u gradu Berane, u kojoj je ubijeno šest osoba. Radi se o tome da im je navodno Martinović dužan oko 15.000 evra.

Savičić je prvobitno u Crnoj Gori osuđen na 20 godina u odsustvu, ali je u žalbenom postupku odlučeno da nema dovoljno dokaza da je on odgovoran za bombaški napad.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Savičić je potom otišao na liniju fronta u Lugansku, gde se borio na strani proruskih separatista.

U intervjuu 21. avgusta sa propagandistom Kremlja Vladimirom Solovjovom, Savičić je otvoreno govorio o tome kako je stavljen na čelo jedinice srpskih državljana u Ukrajini.

„Sada zvanično potpisujemo ugovor sa ruskim ministarstvom odbrane. Vojnici prolaze kroz vojnu registraciju u Krasnogorsku. Nakon dodatne obuke, momci se upućuju u pravcu Luganska“, rekao je on.

Pored Savičića, u intervjuu je učestvovao i Dejan Berić, koji je Solovjovu rekao da su se srpski borci prijavili u sastav 106. vazdušno-desantne divizije Rusije.

Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

„Kada je Vladimir Vladimirovič Putin dozvolio strancima da dođu, napravio sam plan kako će sve to funkcionisati i obratio se svom generalu“, rekao je Berić pokazujući na Savičića.

„Dolaze momci, mi ih sretnemo, pa oni odmah odu u vojnu službu i potpišu ugovor. Većina stranih dobrovoljaca u ruskoj vojsci je iz Srbije“, dodao je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vojnici ga optuživali da krade

Jedan od bivših pripadnika Vagnera je pre par godina objavio veliku ispovest, u kojoj je, između ostalog, naveo da su vojnici prestali da veruju komandantima jer su ih tretirali kao „topovsko meso“ i uzimali im novac od plata.

„Od 2018. godine, neki komandanti su uzimali za sebe i do polovine bonusa dodeljenog za ceo odred, a ostatak – mrvice – delili su borcima. A u međunarodnom vodu, u kojem su bili i Srbi, a  Davor Savičić bio je na čelu svega, još 2015. godine momci su bili naterani da mu plaćaju. Davor je uspeo da im usadi ideju da su u Rusiju stigli na njegov račun. „A bez mog pokrivanja bićete vraćeni u Srbiju. Dakle, 50 (hiljada) rubalja sa svake isplate – meni“, ispričao je vojnik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar