Foto:profimedia.rs

Na ulicama gruzijske metropole Tbilisija ruski jezik se može čuti na svakom koraku. A Gruzijci, blago rečeno, zbog toga nisu najsrećniji i imaju samo teške reči za Ruse.

Čak i pre nego što je ruski predsednik objavio mobilizaciju dodatnih snaga, Gruzija je postala „hit-destinacija“, druga nakon Turske, za egzodus ruskih državljana koji beže od rata, sankcija, krize… U prvom talasu stiglo ih je više od pedeset hiljada, a brojke su kasnije nastavile da rastu, dok su se pred gruzijskim graničnim prelazima stvarali kilometarski redovi.

Granica između Gruzije i Rusije Foto:Olga Smolskaya / Sputnik / Profimedia/VIKTOR DRACHEV / AFP / Profimedia

Za Gruzijce, ruska invazija na Ukrajinu oživljava bolna sećanja na ruski napad 2008. godine. To znači da nemaju baš mnogo ljubavi prema pridošlicama te smatraju da, iako se ti Rusi ne žele boriti, oni i dalje podržavaju rat. Na ulicama Tbilisija nalaze se grafiti poput „Ruski brodovi, odj…te“, u znak potpore ukrajinskom otporu na Crnom Moru.

Gruzija ne krije da je na strani Ukrajine, mnogi stanovnici od početka rata stavili su ukrajinske zastave na zgrade pa čak i u liftovima stambenih zgrada. Nadzorne kamere snimile su ruske državljane kako skidaju te zastave.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zbog svega raste gruzijska frustracija, a posebno su pobesnili kada je na popularnom Telegramu jedan korisnik rekao kako bi onda bilo normalno i da se na prozore postavi i zloglasno „Z“, oznaka na ruskim tenkovima koji ubijaju Ukrajince. Drugi je pak zapretio da će prebiti svakoga koga vidi da postavlja taj simbol rata. Nije to stvar samo politike, Gruzijci su, kao i cela Evropa, suočeni s teškim ekonomskim posledicama usled rata te su cene hrane i drugih potrepština značajno porasle.

Gruzija je 2012. ukinula vize za ruske državljane kako bi olakšala ulazak u zemlju te im je dopušten ostanak do najviše jedne godine. Sada mnogi traže da se vize vrate, dok drugi smatraju kako bi trebalo u potpunosti zatvoriti granicu.

BONUS VIDEO Rusi zbog rata stižu u Gruziju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare