Foto: Profimedia, EPA-EFE

Vladimir Putin obustavio je "delimičnu" mobilizaciju u glavnom ruskom gradu, a, kako pišu nezavisni ruski mediji, ovih dana će prestati i s pozivanjem rezervista u svom rodnom Sankt Peterburgu.

No, zato je u provinciji i autonomijama u kojima žive nacionalne manjine, javlja nezavisni portal Meduza, započeo „drugi talas mobilizacije“ iako u Kremlju tvrde da ga nema, nego da samo „nastavljaju s delimičnom mobilizacijom“.

U Moskvi, gradu od preko 12 miliona ljudi, kažu da je „mobilizacijski plan ispunjen“ premda je „podignuto“ negde oko 16 hiljada ljudi, a među njima su, navodno, odvodili čak i gastarbajtere iz srednjoazijskih država, zbog čega su se, navodno, lideri Uzbekistana i Tadžikistana požalili lično Putinu.

Iz Kirgistana su pozvali svoje građane da se vrate u zemlju dok ne prođe talas mobilizacije kako ne bi završili u Ukrajini u rovu, prenosi Jutarnji list.

Odvodili i beskućnike

Nezavisni portal Mediazona, koji je ministarstvo pravosuđa proglasio „stranim agentom“, piše kako su one koji nisu želeli otvarati vrata svojih stanova „mobilizacijskim službenicima“ znali zakočiti na ulazu u haustor.

Pozive su delili po dvorištima, u prodavnicama, a policija je, navodno, upadala u utočišta za beskućnike i strane radnike pa je odvodila ljude i iz narodnih kuhinja. Pozive su dobijali i nezaposleni na birou rada, a nekima su ipak dolazili i na radna mesta.

U Moskvi su zabeležene prave racije po podzemnoj železnici i omladinskim klubovima, pišu nezavisni ruski blogeri. Navodno su ljude odvodili direktno sa stanica metroa u vojne kancelarije. U glavnom gradu su obustavili mobilizaciju između ostalog jer su obaveštajni izveštaji, ali i sociološka istraživanja pokazala da je zavladalo veliko nezadovoljstvo i da su Moskovljani frustrirani, a zabeležen je pravi egzodus iz grada i masovno skrivanje rezervista, pa su se uplašili i mogućih protesta.

Naime, na početku mobilizacije protestovale su majke i bake na ulicama Moskve. Kako piše Meduza, istraživanja su pokazala da je u Moskvi, otkad je počela mobilizacija, pala podrška „specijalnoj vojnoj operaciji“, a najviše ih je zabrinulo da je počeo opadati i rejting Vladimira Putina. Zabeležen je i rast optužbi na njegov račun zbog „lošeg vođenje rata“.

Osim toga, istraživanja su pokazala da su mobilizaciju podržali u najvećem broju penzioneri, dakle oni koji ionako ne mogu više biti pozvani u vojsku. I dok moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin smiruje Moskovljane govoreći da se mobilizacijski centri zatvaraju i da pozivi koji su poslati nakon 17. oktobra „ne važe“, u drugim krajevima Rusije mobilizacija je u punom jeku, a započinje i novi talas.

Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT,MAXIM SHIPENKOV/EPA-EFE SimilarAnton Denisov / Sputnik / Profimedia,Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Dere“ provincije

Iako su u nekim regijama gubernatori javili da su „prebacili mobilizacijski plan“, iz Rostova, Voronježa, Kurska i Burjatije stižu vesti da je pojačano pozivanje rezervista. Iz Kremlja i dalje uveravaju da se ne radi o „drugom talasu mobilizacije“, nego da je na delu samo „dopuna“ kadra, odnosno da je „delimična mobilizacija konstantni proces“.

Kako prenosi ruska redakcija BBC-ja, rostovski gubernator Vasilij Golubev, nakon što se pohvalio da je u njegovoj oblasti plan ispunjen 100 odsto, iz ministarstva odbrane dobio je depešu s „novim mobilizacijskim zadacima“.

PROČITAJTE JOŠ:

Putin se svakako najviše boji reakcije Moskve, ne želi da mu se ona pobuni, pa ratuje u Ukrajini, kako se kaže, „do zadnjeg Burjata ili Čečena“, a ako sve krene naopako, tek onda će na red doći Moskovljani. Vladimir Putin je kazao da je, pišu moskovske Vedomosti, mobilisao 222 hiljada rezervista od planiranih 300 hiljada, premda se nezvanično govorilo da će se „podići“ preko milion vojnika.

Ministar odbrane Sergej Šojgu govori da je mobilisao nešto manje od 200 hiljada vojnika te da plan treba ispuniti. No, iako Putinov portparol Dmitrij Peskov govori da je najava „drugog talasa“ neprijateljski spin, moskovske Vedomosti ipak pišu da recimo u regijama Zabajkalje i Rjazanj tamošnji gubernatori govore da su ispunili kvotu i da se sada nastavlja samo „prijem dobrovoljaca“, a iz ministarstva odbrane „požuruju“ regije koje se nisu iskazale da što pre izvrše svoj deo posla.

Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Vedomosti, navode i kako se na ruskom Dalekom istoku krenulo u „dodatnu popunu“, tvrde da je to tek eufemizam za „novi talas“, a potpredsednik Baškirije, republike s većinskim muslimanskim stanovništvom, Azat Badranov kaže da je „drugi talas mobilizacije samo pitanje vremena“. Zamenik gubernatora Kurske oblasti Aleksej Smirnov otvoreno u svom obraćanju takođe najavljuje „novu mobilizaciju“.

Tokom cele operacije „delimične mobilizacije“ vladali su haos, aljkavost i neorganizovanost, o čemu su čak govorili i prorežimski mediji. Deo ljudstva poslat je na ratište praktično bez obuke, adekvatne opreme i naoružanja, pa su nezavisni mediji puni priča o tome da je za mnoge „put od mobilizacije do groblja prošao u celih sedam dana“.

BONUS VIDEO: Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare