Foto: Shutterstock/Sundry Photography

Gugl je u sredu otpustio 28 radnika nakon što je desetine zaposlenih učestvovalo u protestima, sedeći u kancelarijama kompanije u Njujorku i Sanivejlu u Kaliforniji. Oni su protestvovali protiv ugovora sa izraelskom vladom.

„Fizičko ometanje rada drugih zaposlenih i sprečavanje njihovog pristupa našim objektima je jasno kršenje naših smernica i potpuno neprihvatljivo ponašanje“, navela je portparolka Gugla u saopštenju, prenosi Njujork tajms.

Godinama pre otpuštanja, tinjala je napetost između menadžmenta kompanije i nekih zaposlenih aktivista zbog projekta Nimbus – dogovora između Gugla i Amazona vrednog 1,2 milijarde dolara za snabdevanje izraelske vlade uslugama u „klaudu“ kao što je veštačka inteligencija.

To neslaganje se samo produbilo od početka rata u Gazi u oktobru 2023. Kompanija čak planira da izvrši promene na korporativnom forumu jer su se zaposleni prepirali oko sukoba.

Foto: Shutterstock/pixinoo

Gugl je saopštio da će nastaviti sa istragom oko protesta. U Sunivilu, zaposleni su odbili da napuste kancelariju Tomasa Kuriana, izvršnog direktora „Gugl kaluda“.

Zaposleni u Guglu, povezani sa grupom koja je organizovala „sedeće proteste“, pod nazivom „No Tech For Apartheid“, naveli su u saopštenju da su otpuštanja bili „flagrantan čin odmazde“.

„Guglovi radnici imaju pravo da mirno protestuju zbog uslova rada“, rekli su zaposleni. Dodali su da neki od zaposlenih koje je Gugl otpustio nisu učestvovali u pomenutim protestima.

Pročitajte još...

Ugovor sa Nimbusom, objavljen 2021. godine, trebalo je da isporuči softver u „klaudu“ raznim ministarstvima izraelske vlade. Od početka ugovora, pojedini zaposleni izrazili su zabrinutost da je kompanija pomagala izraelskoj vojsci.

Portparolka Gugla je rekla da Nimbus „nije usmeren na veoma osetljive, poverljive ili vojne poslove relevantne za oružje ili obaveštajne službe“.

Pojedini zaposleni su naveli da će nastaviti proteste „sve dok kompanija ne odustane od projekta Nimbus“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare