donald tramp kombo
profimedia/EPA

Agenti FBI upali su juče na imanje bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi zbog sumnje da je iz Bele kuće izneo poverljiva dokumenta. Pored toga, on je navodno dokumenta cepao i bacao u wc šolju. Tramp je ove navode negirao i istakao da je reč o preteranoj reakciji, ali FBI nastavlja istragu koja je usmerena na bivšeg predsednika.

Imanje Mar-a-Lago na Floridi našlo se na meti agenata FBI zbog prekršaja Donalda Trampa. FBI je pretražio Trampovu rezidenciju na osnovu naloga u okviru istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon završetka njegovog predsedničkog mandata.

Iako agenti FBI nisu želeli da komentarišu slučaj, sam Tramp je potvrdio da je došlo do racije u njegovoj rezidenciji na Floridi.

Foto: Miami Herald/TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia, SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Tramp je u saopštenju naveo da je “njegov divni dom Mar-a-Lago u Palm Biču pod opsadom i da ga je okupirala velika grupa agenata FBI.

„Čak su mi obili i sef“, poručuio je bivši predsednik Amerike.

Dodao je da je sarađivao sa svim relevantnim vladinim agencijama i da „nenajavljeni upad“ u njegov dom nije bio potreban, niti primeren. Ta akcija, ocenio je Tramp, predstavlja „nepravilno ponašanje tužioca“ i „naooružavanje pravosudnog sistema“ s ciljem da se spreči njegova ponovna kandidatura za predsednika SAD.

„Takav napad mogao bi da se dogodi samo u razorenim zemljama trećeg sveta. Nažalost, Amerika je sada postala jedna od zemalja korumpiranih na nivou koji ranije nije viđen“, smatra Tramp.

Foto: Tanjug/Andres Leiva/The Palm Beach Post /AP

Do racije je došlo u trenucima kada Tramp postavlja temelje za još jednu predsedničku kandidaturu na izborima 2024. godine i nakon niza javnih saslušanja o njegovoj ulozi u događajima koji su doveli do napada na Kapitol nakon izbora prošle godine.

Misteriozno imanje na Floridi

Imanje Mar-a-Lago nije prvi put u centru američke javnosti. Na imanju, koje je Tramp kupio 1985. godine, nalazi se vila sa 126 soba i prostranim verandama, okružena savršeno negovanim travnjacima. Napravljena je 1927. godine za Mardžori Meriveder Post, koja je htela da ga pokloni američkoj vladi 1973. Međutim, ni Ričard Nikson ni Džimi Karter ga nisu koristili i vratili su ga u privatno vlasništvo 1981. godine.

Tokom svog predsedničkog mandata Tramp je dosta vremena provodio upravo na imanju na Floridi, a tamo se sastajao sa najvažnijim svetskim zvaničnicima.

Prema pisanju američkih medija, na pomenutom imanju postoji improvizovana „situaciona soba“, iz koje je Tramp odobrio vojni udar 2017. na sirijski aerodrom koji je koristila vojska Bašara al Asada za oslobađanje hemijskog oružja.

Tramp je tamo pregovarao i zabavljao neke svetske lidere, među kojima su kineski predsednik Si Đinping i ubijeni premijer Japana Šinzo Abe.

Među njegovim gostima bili su i bivša kineska vlasnica salona za masažu koja je kasnije uhapšena zbog prostitucije visokog profila, ruski investitor kojeg traže u njegovoj zemlji zbog poreske prevare i zubar koji je uticao na Trampovo razmišljanje o nezi veterana tako što je napisao savete o politici na salveti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dokumenta bacao u WC šolju

Pored dokumenata koje je FBI zaplenio na imanju na Floridi, bivši predsednik Amerike navodno je pojedina i uništio neposredno pri kraju mandata.

Megi Haberman, reporterka Njujork tajmsa i saradnica CNN u najnovijoj knjizi „Čovek od poverenja“ objavila je i fotografije dokumenata koji su završili u wc šolji.

On je, kako se sumnja, povremeno bacao papire u toalet Bele kuće. Tramp je ove optužbe negirao i tvrdi da je reč o izmišljotinama koje imaju za cilj da ga diskredituju pred početak nove kampanje.

BONUS VIDEO FBI u Trampovoj vili

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar