Bivši američki predsednik Donald Tramp nalazi se pod istragom FBI jer je u zimskoj rezidenciji Mar-a-Lago sakrio poverljiva dokumenta iz Bele kuće. Luksuzni kompleks na Floridi ranije je bio u središtu svetske pažnje jer su upravo tamo dolazili najviši svetski zvaničnici, a Tramp sve složene operacije obavljao iz zimske rezidencije.

Agenti FBI upali su tokom noći na imanje Donalda Trampa Mar-a-Lago na Floridi i obili sef.

Kako su navela dva izvora upoznata sa situacijom, FBI je pretražio Trampovu rezidenciju na osnovu naloga u okviru istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon njegovog predsedavanja.

donald tramp kombo
profimedia/EPA

Tramp je u saopštenju naveo da je “njegov divni dom Mar-a-Lago u Palm Biču pod opsadom i da ga je okupirala velika grupa agenata FBI.

„Čak su mi obili i sef“, rekao je bivši predsednik Amerike, koji tvrdi da je sarađivao sa svim vladinim agencijama i da „nenajavljeni upad“ u njegov dom nije bio potreban

Iz sedišta FBI u Vašingtonu i kancelariji u Majamiju nisu želeli da komentarišu informacije o raciji u Trampovoj kući.

Misterija imanja na Floridi

Ovo imanje nije se prvi put našlo na meti američke javnosti.

Foto: Miami Herald/TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U centru imanja koje je Tramp kupio 1985. godine nalazi se vila sa 126 soba, prostranim verandama i okružena savršeno negovanim travnjacima. Napravljena je 1927. godine za Mardžori Meriveder Post, koja je to htela da da američkoj vladi 1973. Međutim, ni Ričard Nikson ni Džimi Karter nisu je koristili i vratili su je u privatno vlasništvo 1981. godine.

Tokom svog predsedničkog mandata Tramp je dosta vremena provodio upravo na imanju na Floridi, a tamo se sastajao sa najvažnijim svetskim zvaničnicima.

Prema pisanju američkih medija, na pomenutom imanju postoji improvizovana „situaciona soba“, iz koje je Tramp odobrio vojni udar 2017. na sirijski aerodrom koji je koristila vojska Bašara al Asada za oslobađanje hemijskog oružja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tramp je tamo pregovarao i zabavljao neke svetske lidere, među kojima su kineski predsednik Si Đinping i ubijeni premijer Japana Šinzo Abe.

Među njegovim gostima bili su i bivša kineska vlasnica salona za masažu koja je kasnije uhapšena zbog prostitucije visokog profila, ruski investitor kojeg traže u njegovoj zemlji zbog poreske prevare i zubar koji je uticao na Trampovo razmišljanje o nezi veterana tako što je napisao savete o politici na salveti.

„Klub Mar-a-Lago pretvorio se u predsednički klub u koji uđeš ako platiš, sa predsednikom koji skoro da i ne poznaje politiku vlade“, rekao je tada Robert Vajsman, predsednik grupe za transparentnost sa sedištem u Vašingtonu koja je kritikovala Trampa.

BONUS VIDEO Tramp čita imena dece poginule u pucnjavi u Americi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar