Zaporožje Foto:Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia/:- / Sputnik / Profimedia/EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je da se Zaporoška nuklearna elektrana stavi pod kontrolu Rusije.

U ukazu se Vladi Rusije nalaže da:

a) obezbedi usvajanje federalnog vlasništva nad objektima korišćenja atomske energije Zaporoške nuklearne elektrane i druge imovine neophodne za sprovođenje njene delatnosti;

b) preduzme mere u cilju stvaranja saveznog državnog unitarnog preduzeća „Zaporoška nuklearna elektrana“ u cilju osiguravanja bezbednosti objekata upotrebe atomske energije Zaporoške nuklearne elektrane.

Zaporožje Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

Putin je takođe potpisao ukaz o objavljivanju teksta Ustava zemlje sa izmenama nakon prisajedinjenja Luganske i Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

Dokument je u sredu objavljen na zvaničnom internet portalu za pravne informacije. Ukazi stupaju na snagu danom potpisivanja, 5. oktobra.

Ruski predsednik se 30. septembra obratio građanima nakon referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nakon čega je sa šefovima ovih oblasti potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Putin je u sredu potpisao savezne zakone o ratifikaciji prijema ovih regiona u sastav Rusije, kao i savezne ustavne zakone o ulasku ovih regiona u sastav Ruske Federacije.

Zaporožje, nuklearna elektrana Foto: Dmytro Smolyenko / Zuma Press / Profimedia

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara napao Ukrajinu. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se „republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć“.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“.

BONUS VIDEO: „Zapad želi da uništi Rusiju“: Kako je Putin u svom govoru pred aneksiju ukrajinskih teritorija sve prozivao zapadne zemlje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar