Svetlost iznad Moskve Foto:Twitter

Ruski zvaničnici ćute pred dokazima o navodnom laserskom oružju Peresvet koje je Moskva razvila u prošlosti , a sada se pojavila mogućnost da je ono noćas testirano ili upotrebljeno.

U poslednjih nekoliko sati desetine video zapisa i fotografija ruskih građana objavljeni su na društvenim mrežama, a „svetlosni zid“ može se videti na nebu ruskih gradova.

Reč je o gradovima Moskva, Omsk, Belgorod itd. Neki tvrde da je reč o ruskom sistemu koji blokira zapadne satelite. Drugi tvrde da je to jednostavno prirodni fenomen koji bi se mogao poklopiti s takozvanim „svetlosnim zidom“.

Verzija koju su izneli neki ukrajinski građani ukazuje na to da je taj isti čudan sjaj možda primećen u Murmansku u Ukrajini. U njemu se nalazi pomorska baza s nuklearnim podmornicama sposobnim za lansiranje balističkih projektila. Veruje se da su ove baze u Rusiji prošle nedelje bile na meti američkih špijunskih satelita.

Godine 2018. Vladimir Putin je govorio o novim interkontinentalnim balističkim projektilima, hipersoničnom oružju i novom laserskom oružju Peresvet nazvanom po srednjovekovnom pravoslavnom monahu, ratniku Aleksandru Peresvetu.

Jurij Borisov, zamenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na sastanku u Moskvi pre nekoliko meseci da je Peresvet već raspoređen u Ukrajini i da bi mogao zaslepiti satelite do 1.500 kilometara iznad Zemlje. Korišćenje oružja ove vrste zabranjene je Protokolom dodanim Konvenciji Ujedinjenih naroda 1995..

Borisov je tada rekao da Rusija već koristi lasersko oružje jače od Peresveta, koje može da spali dronove i drugu opremu kroz proces toplinskog uništenja. Ovaj tip smrtonosnog lasera zove se Zadira i razvila ga je državna firma za nuklearnu energiju.

BONUS VIDEO: Šest kamikaza dronova uništilo oblast Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare