Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia, GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/EPA-EFE, Yevhen Kotenko / UkrInform / Profimedia,REUTERS/Gleb Garanich

Povukli su se Rusi iz Hersona, i to po naređenju komandanta ruskih snaga u Ukrajini Sergeja Surovikina. Kako je ovaj general poznat kao "sirijski kasapin" - surovi vojskovođa koji ne mari za živote civila, mnogi su postavili pitanje kako je moguće da mu je Vladimir Putin "dozvolio" takav poraz u Hersonu. Objašnjenje je brzo stiglo - Surovikin ima novi zadatak koji preti da uništi istok Ukrajine.

Prema navodima Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona (ISW), Putin je rekao Surovikinu da može da povuče svoje trupe iz Hersona, ali pod jednim uslovom.

Uslov je da se uskoro uspostavi kontrola nad celim Donjeckom – jednoj od oblasti koje je Rusija anektirala 30. septembra ove godine.

Kako sada ističe ovaj institut, Surovikin je dobio jasan zadatak i rok. Imajući u vidu da su se ruske trupe povukle iz Hersona, a potom i iz Nove Kahovke, Donjeck ne sme biti izgubljen, rekao je Putin „generalu armagedon“.

Sergej Surovikin Foto:Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

On za ovaj zadatak mora da iskoristi trupe koje je povukao iz Hersona, ali i civile koji su nedavno mobilisani u velikoj akciji Kremlja.

Istorija se ponavlja

Ovo nije prvi put da Putin svojim generalima izdaje naređenje, ali i rok u kom ono mora biti ispunjeno. Isto se dogodilo sa generalom Aleksandrom Dvornikovim u junu ove godine.

Dvornikov je tada dobio je zadatak da do 10. juna ili u potpunosti zauzme Severodonjeck ili da potpuno prekine auto-put Lisičansk-Bahmut i preuzme ga pod kontrolu“, rekao je Sergej Hajdaj, guverner regiona Lugansk.

Zbog toga se, prema njegovim rečima, „ogromna količina snaga, sve što imaju, sve rezerve – sve se koristi kako bi se ostvarila ova dva zadatka“.

Foto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/EPA-EFE, Alexander Reka/Rogulin Dmitry/ TASS / Profimedia, Igor Golovnov / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Međutim, Dvornikov nije uspeo da izvrši zadatak, a nakon toga je njegovo ime prestalo da se spominje u javnosti.

Šta Surovikin može u Donjecku

Iako anektirana, Donjecka oblast se nikada nije nalazila potpuno pod ruskom kontrolom. Zauzimanje ovog dela Ukrajine počelo je još 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim.

Tada je uspela da zauzme i jedan deo Donjecka, ali nikada celu oblast.

Slična situacija je i sada, a Vladimir Putin je rešen da to promeni po svaku cenu. Tako je svom najsurovijem generalu poverio zadatak da iskoristi sva raspoloživa sredstva i uspostavi kontrolu nad Donjeckom.

U slučaju da uspe, ovo bi pomoglo ruskoj vojsci da povrati svoj ugled, koji je ispario nakon povlačenja iz Hersona. Istovremeno, gubitak Donjecka bi bio veliki udarac za Ukrajinu, koja bi morala da preusmeri veći deo trupa sa juga na istok.

Glavni štab oružanih snaga Ukrajine takođe navodi kako ruska vojska usmerava svoje resurse na zauzimanje Donjecke oblasti, provođenjem ofanzivnih operacija u smeru Bahmuta, Avdivke i zapadnog dela Donjecka.

Bahmut na udaru

Prvi grad koji može da se nađe na udaru ruske vojske je Bahmut. Vašington post je nedavno objavio da šef paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin, koji je poznat i kao kuvar ruskog lidera Vladimira Putina, šalje plaćenike u Bahmut u nadi da će zauzti dok je ukrajinska vojska zauzeta na bojnom polju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prigožin je navodno regrutovao skoro 1.000 zatvorenika iz dva zatvora u ruskoj oblasti Rostov, obećavajući im prevremeno oslobađanje ako se budu borili u Ukrajini. Vagnerovi plaćenici su umešani u kršenja ljudskih prava, uključujući i mučenje, silovanje i masovna ubistva u Ukrajini.

Sve ovo je odgovor na značajne uspehe ukrajinske vojske poslednjih nedelja. Pored Hersona, grad Bahmut je važan cilj za Kremlj.

Ruske snage, nakon što su potisnute iz Kijeva u ranoj fazi rata i nakon što su se povukle iz Harkova, fokusirale su se na teritoriju u Donbasu, istočnoj industrijskoj zoni, a jedna od prvih meta i tada im je bio Bahmut.

Međutim, ovaj grad nije pao pod rusku kontrolu, na šta će se sada fokusirati Surovikin.

BONUS VIDEO Donjeck u ruševinama nakon proterivanja Rusa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar