Sergej Surovikin Foto:Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Treća najjača vojna sila na svetu suočava se, ironično, s porazom od jedne od najslabijih. Radi se naravno o sukobu Rusije i Ukrajine, a vojni analitičari smatraju kako je ruska vojska potpuno iscrpljena, dok Ukrajina uči nove taktike i gomila oružje koje dobija sa Zapada.

Telegraf zaključuje kako je lakše braniti svoju zemlju nego napasti neprijatelja, pogotovo kada si pritisnut o zid, no navodi kako iznenađuje neposobnost ruskih jedinica od kojih svet strahuje još od hladnoratovskih vremena. Njihov novinar ističe kako ruski vojnici nemaju gotovo nikakva sredstva kamuflaže, neprofesionalni su, nedovoljno obučeni i krajnje neučinkoviti.

Putin je toga navodno svestan. Zbog toga je na čelo operacije poslao „Generala Armagedona“, Surovikina, koji je imao velike uspehe tokom rata u Siriji, te je arhitekt strategije „nekonvencionalnog ratovanja“. Naime, čini se kako konvencionalne, uobičajene metode ratovanja kojima se Rusija dosad koristila, ozbiljno zakazuju. Putin sada traži rešenje kakvo je pronašao kada je gledao što radi Asar, prenosi Jutarnji.

Analitičari smatraju kako je tu ključno da se udara po civilnim metama. Surovikin nije uspeo da neutrališe ukrajinske odbrambene snage, ali je vrlo učinkovit kada treba granatirati škole, stambene objekte ili bolnice u kojima su zbrinuti ranjeni civili i vojnici. Prema izbeštaju Svetske zdravstvene organizacije, dosad je ruskim projektilima i granatama pogođeno najmanje 500 zdravstvenih ustanova. List navodi kako se radi o još jednom slučaju ratne kampanje koja je viđena u Siriji, gde je u deset godina sukoba ubijeno najmanje hiljadu zdravstvenih radnika koji su pomagali žrtvama u bolnicama.

Rusi veruju da bi ova taktika mogla slomiti ukrajinski otpor te ih primorati da svoju vlast nateraju na pregovore, primirje i predaju. No, Ukrajince se, navodi list, neće biti moguće tako lako slomiti i što će ih više udarati postajat će snažniji.

U Siriji su korištena i hemijska oružja. To je takođe jedna od pretnji na koju Ukrajina mora računati. Istovremeno, Rusija pokušava maksimalno umanjiti zapadnu vojnu pomoć Ukrajini.

Novinar Telegrafa kaže kako je iz prve ruke gledao četiri godine napada na Alepo, koji je završio nakon što su 17 dana na grad bacane bombe ispunjene klorom. Uobičajenim granatama i raketama ljudi se mogu zaštiti begom u skloništa, no od hemijskog oružja vrlo se teško brani.

„Ako nemate morala ni skrupula, kao Putin, onda ćete uvijek koristiti hemijsko oružje“, navodi kolumnist uglednog lista.

I dok svet strahuje od nuklearnog rata, on smatra kako se radi o blefu, ali se pribojava da bi nuklearne elektrane mogle biti pretvorene u oružje. Prvenstveno se radi o izazivanju energetske krize, iz električne mreže već je isključeno više od hiljadu gradova i naselja širom Ukrajine.

Ovakav nekonvencionalni način ratovanja u potpunoj je suprotnosti sa Ženevskom konvencijom, no čini se kako ruski predsednik neće prezati ni od čega kako bi postigao svoj cilj.

List zaključuje kako je Putin lakoverno pomislio da će mu Zapad dopustiti da lako ušeta u Ukrajinu te da će postati slavni vojskovođa, no NATO je snažno reagovao te su saveznici ponudili pomoć.

Zapad se stoga sada mora pripremiti i prikazati svoju sposobnost osiguranja stabilnosti, pa čak i korištenjem nekonvencionalnih metoda, ako se Putin njima ozbiljnije počne koristiti. U suprotnom, svetu preti katastrofa.

Bonus video: Dan posle Putinovog osvetničkog napada: Širom Ukrajine odzvanjaju sirene za vazdušnu opasnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare