Foto: Center for Constitutional Rights via AP

Član Al Kaide Madžid Kan (41), Pakistanac iz Baltimora, prvi je čovek koji je javno progovorio o zlostavljanjima u američkim zatvorima na tajnim lokacijama pod kontrolom CIA. On je u četvrtak, 28. novembra pred vojnom porotom saopštio detalje o prinudnim hranjenjima, potapanjima u ledenu vodu i drugim vidovima fizičkog i seksualnog zlostavljanja koje je pretrpeo tokom pritvora u periodu od 2003. do 2006. godine.

Pročitajte još:

Ovim svedočenjem postao je prvi zatvorenik koji je izašao u javnost sa surovim detaljima „ispitivanja pod pojačanim pritiskom“ koje su agenti koristili ne bi li izvukli informacije i priznanja od osumnjičenih za terorizam.

Više od dva sata Kan je govorio je o okrutnim uslovima tamničenja, ponižavajućem tretiranju, pokušaju davljenja u ledenoj vodi. Nakon hapšenja u Pakistanu u martu 2003. godine, Kan je izjavio da je u potpunosti sarađivao s nadležnim organima, iznoseći sve raspoložive informacije, sa nadom da će biti oslobođen. „Umesto toga, što sam više sarađivao, više su me mučili“, rekao je Kan na saslušanju.

Ukoliko bude osuđen, sleduje mu zatvorska kazna u trajanju od 25 do 40 godina. Ako je slušati glasine, Kanov braniteljski tim postigao je dogovor s visokim zvaničnikom Pentagona, prema kojem bi njegova zatvorska kazna mogla biti okončana već u februaru 2022. godine jer je pristao da bude svedok-saradnik.

Foto: Center for Constitutional Rights via AP

Kan se 2012. godine izjasnio krivim povodom optužbi za terorizam, ubistvo, kao i za isporuku 50 hiljada dolara u vlasništvu Al Kaide. Sporan novac je iskorišćen za organizovanje bombaškog napada na hotel Meriot u avgustu 2003. godine. U istom iskazu je priznao da je planirao niz drugih zločina sa Kalidom Šaikom Mohamedom, optuženim za organizaciju terorističkog napada na SAD 11. septembra.

Izricanje presude Kanu odlagano je skoro celu deceniju, kako bi mu se pružila prilika za saradnju sa saveznim i vojnim tužiocima u rasvetljavanju terorističkiih napada i imenovanja počinioca.

Na saslušanju Kan je pročitao svoju izjavu otkucanu na čak 39 strana u kojoj, između ostalog, izražava duboko žaljenje zbog zla koje je naneo ljudima kao pripadnik Al Kaide. Čak je bio izričit da svojim mučiteljima iz vremena dok se nalazio u pritvoru, oprašta sve.

„Onima koji su me mučili, opraštam“, rekao je on, napominjući da se još u pritvoru odrekao Al Kaide, terorizma, „nasilja i mržnje”.

„Nadam se da će kad dođe sudnji dan Alah učiniti isto za vas i za mene. Molim za oproštaj onih kojima sam naneo nepravdu i povredio ih”, izjavio je Kan.

Na saslušanju je ispričao kako su ga čuvari u zatvoru nagog mučki tukli, vezivali ga lancima za zid i terali ga da puzi „kao pas“, držali ga utamničenog sa povezom na očima i vukli po podu ćelije. Molitva mu nije bila dozvoljena.

Prisilno hranjenje koje je iskusio u više navrata, prouzrokovalo mu je brojne zdravstvene probleme, grčeve u stomaku i česte dijareje. Ono je bilo odgovor nadležnih na njegove pokušaje štrajka glađu i druge aktove pobune.

Svoje svedočenje započeo je pričom o svom životu. Rekao je da je rođen u Saudijskoj Arabiji, a odrastao u Pakistanu kao najmlađe dete od osmoro braće i sestara. U SAD se preselio sa 16 godina kada je njegov otac kupio benzinsku pumpu u Merilendu i preselio porodicu. Nakon završene srednje škole, zaposlio se u telekomunikacionoj firmi koja je upravljala telefonskim sistemima Pentagona u vreme napada 11. septembra.

Kan je izjavio da je 2001. godina bila velika prekretnica u njegovom životu. Te godine izgubio je majku, a nešto kasnije učestvovao je u terorističkom napadu. Do tog trenutka samo je pokušavao da pomiri dva različita sveta kojima je pripadao: porodični život tradicionalnog Pakistanca i život američkog tinejdžera „povremenog konzumenta marihuane i devojaka”, koji je vešto krio od majke. Nakon njene smrti okrenuo se radikalnom islamu.

„Svojevoljno sam se pridružio Al Kaidi“, rekao je. „Bio sam neverovatno glup i zaslepljen njihovim obećanjem da će mi ublažiti bol i očistiti moje grehe, a ja sam im poverovao“, pokajnički je rekao Kan.

BONUS VIDEO: Al-Kaida – dani koji su označili početak terora širom sveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare