Foto:Screenshot/Youtube/NASASpaceflight

Raketa Virdžin Galaktika poletela je noseći u svemir 80-godišnjeg bivšeg britanskog olimpijca, studentkinju iz Aberdina i njenu majku. Oni su imali oko 5 minuta vremena da uživaju u pogledu sa "ivice svemira", a potom su se bezbedno vratili na zemlju.

Misija, poznata kao Galactic 02, poletela je nešto posle 11 sati ujutro po istočnom vremenu iz svemirske luke America u Novom Meksiku.

U letelici je bilo ukupno šest osoba – komandant svemirskog aviona i bivši astronaut NASA-e Starkov, pilot Keli Latimer, kao i Bet Moses, glavna instruktorka astronauta Virgin Galactic koja je obučavala posadu pre leta.

Svemirska letelica je prevozila i tri privatna putnika, uključujući i fitnes trenera i njenu 18-godišnju ćerku. Zajedno, Šahaf i Majers su prvi duo majke i ćerke koji se zajedno otisnuo u svemir.

“Kada sam imala dve godine, samo sam gledala u nebo, pomislila sam: ‘Kako da stignem tamo?’ Ali, budući da sam sa Kariba, nisam shvatala kako je tako nešto moguće. Činjenica da sam ovde, prva osoba koja je putovala u svemir iz Antigve, pokazuje da svemir zaista postaje pristupačniji”, rekla je Šahaf prošlog meseca.

Na letu je bio i bivši olimpijac Jon Gudvin, koji je kao kanuista učestvovao na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine. Sa 80 godina, Gudvin je bio drugi putnik s Parkinsonovom bolešću koji je krenuo na putovanje u svemir.

“Kada mi je dijagnostifikovana Parkinsonova bolest 2014. godine, bio sam odlučan da ne dozvolim da ona stane na način da živim život punim plućima. A sada je za mene da idem u svemir sa Parkinsonovom bolešću potpuno magično”, rekao je u saopštenju za medije. „Nadam se da će ovo inspirisati sve druge koji se suočavaju sa nedaćama i pokazati im da izazovi ne moraju da ih sputavaju ili spreče da ostvare svoje snove,“ rekao je Gudvin, prenosi Gardijan.

Galactic 02 je suborbitalni let, međutim, uprkos tome što letelica ne stiže u orbitu, putanja omogućava putnicima da iskuse nekoliko minuta bestežinskog stanja na visini dovoljno visokoj da vide zakrivljenost Zemlje, objašnjava Space.com.

***

BONUS VIDEO: Rusija lansirala svemirsku raketu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar