Foto: Screenshot Twitter

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama prikazani su ogromni redovi za mobilizaciju u sibirskoj pokrajini Jakutja kao i Čečeniji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u svom obraćanju naciji saopštio da započinje „delimičnu“ mobilizaciju koja će biti ograničena na 300 hiljada vojnika. Ipak danas su se pojavile informacije da to verovatno neće biti slučaj nego će mobilizacija obuhvatiti mnogo veći broj, čak i do milion regruta.

Kako su mnogi analitičari predviđali mobilizacija će prvo obuhvatiti područja gdje žive manjinske zajednice, poput Sibira i Čečenije. Više je razloga za takvu odluku, a primarni je zbog „mira u kući“ da se zaštite, koliko je moguće, veće gradovi poput Moskve i Sankt Petersburga, ali i iskorištavanje mnogo lošije finansijske situacije koja vlada u drugim delovima Rusije. Vojnici iz tih područja su i do sada bili okosnica ruske vojske.

Sve više je izveštaja o nezadovoljstvu u Rusiji a mladi na sve načine pokušavaju da izbegnu mobilizaciju. Vreme će pokazati u kakvoj meri će ovaj Putinov potez promeniti situaciju koja trenutno vlada u Ukrajini ali i Rusiji.

***

BONUS VIDEO: Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)