Foto:Diego Radames/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iran je sproveo prva hapšenja povezana sa misterioznim trovanjem učenica širom zemlje.

„Na osnovu obaveštajnih i istraživačkih mera obaveštajnih agencija, jedan broj ljudi je uhapšen u pet provincija i nadležne agencije sprovode punu istragu“, rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Majid Mirahmadi za državnu televiziju. Mirahmadi nije naveo detalje o privedenim osobama.

Foto:Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hapšenja su usledila kada se Teheran obračunava sa kritikama zbog odgovora na sumnjive napade. U ponedeljak su tri novinara i tri disidenta, uključujući penzionisanog akademika, pozvani na ispitivanje nakon što su osporavali vladino postupanje u vezi sa incidentima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Više devojčica odvezeno je u utorak kolima hitne pomoći iz svojih škola, pošto su protesti održani ispred ministarstva obrazovanja u Teheranu. Sindikalni lideri nastavnika su navodno uhapšeni tokom sukoba sa snagama bezbednosti.

Medicinske organizacije pozvale su vlasti da učine više na zaštiti školaraca i protivnika režima i navele da su službe bezbednosti možda zatvorile oči pred verskim ekstremistima koji navodno kažnjavaju devojčice zbog učešća u nacionalnom protestnom pokretu izazvanom smrću u policijski pritvor Mahse Amini prošlog septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar