Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

"U toku su pregovori za postizanje trodnevnog humanitarnog prekida vatre u Gazi u zamenu za oslobađanje desetak talaca koje drži Hamas", izjavila su dva zvaničnika iz Egipta, jedan iz Ujedinjenih nacija i zapadni diplomata, koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Taj sporazum bi omogućio da više pomoći, uključujući ograničene količine goriva, uđe na opkoljenu teritoriju i ublaži teške životne uslove za 2,3 miliona Palestinaca koji su tamo zarobljeni. Posrednici u sporazumu su Katar, Egipat i Sjedinjene Američke Države, kažu zvaničnici i diplomata.

Jedan od egipatskih zvaničnika kaže da se o detaljima sporazuma ove nedelje razgovaralo u Kairu sa šefom CIA-e i izraelskom delegacijom. Zvaničnik je rekao kako se radi na nacrtu sporazuma.

Pročitajte još...

Visoki američki zvaničnik rekao je da Bajdenova administracija nije navela nikakav konkretan vremenski okvir za pauzu u izraelskim vojnim operacijama, ali je predložio da Izrael razmotri dužinu pauze sa oslobađanjem određenog broja talaca.

Ako se postigne dogovor o trajanju pauze i broju talaca koji treba da budu oslobođeni i ako dogovor bude uspešno sproveden, isti okvir bi mogao da se ponovo razmotri za naredne pauze i oslobađanja, rekao je zvaničnik.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar